Specialisme

Verloskunde

Je moet als verloskundige ook goed kunnen luisteren

portretfoto Sharon Hartog, verloskundige in het BovenIJ ziekenhuis
Sharon Hartog
verloskundige
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Verloskunde

Bent u in verwachting? Dan kunt u terecht bij het specialisme verloskunde. Hier begeleiden we zwangere vrouwen voor en na de bevalling. Tijdens de bevalling wordt u begeleid door uw eigen verloskundige, een verloskundige van het BovenIJ of een gynaecoloog.

Bevallen met uw eigen verloskundige

Sommige vrouwen vinden het fijner om in het ziekenhuis te bevallen, dan thuis. Dit kan in het BovenIJ ziekenhuis. De bevalling wordt dan begeleid door uw eigen vertrouwde verloskundige, en wordt hierbij geholpen door onze medewerkers.

Problemen tijdens zwangerschap

Soms ontstaan er problemen tijdens een zwangerschap. Bijvoorbeeld als u een te hoge bloeddruk heeft of als het kindje te snel of juist te langzaam groeit. Dan krijgt u een medische indicatie: u heeft extra medische hulp nodig bij uw zwangerschap en bevalling. Daardoor moet u in het ziekenhuis bevallen. Deze zwangerschappen en bevallingen worden begeleid door een gynaecoloog of verloskundige van ons ziekenhuis.

Natuurlijke keizersnede (gentle sectio)

Moet uw kindje gehaald worden met een geplande keizersnede? Dan doen wij in het BovenIJ ziekenhuis een gentle sectio: een natuurlijke keizersnede. Dit betekent dat we het lichaam tijdens de operatie de tijd geven om het kindje geboren te laten worden. We zien de baarmoeder automatisch samenknijpen en zo het kindje eruit persen. We hoeven alleen het hoofdje uit de baarmoeder te helpen, de rest van het lichaam komt vanzelf erachteraan. Daarna leggen we de baby zo snel mogelijk op de borst van de moeder, zodat er meteen huid-op-huid contact is. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kindje.

Bevallen in Moeder Kind Centrum

De bevallingen gebeuren in ons moderne Moeder Kind Centrum. De verloskamers zijn groot, licht en comfortabel. Elke kamer heeft een eigen badkamer met massagedouche of een bad. U kunt naar uw eigen muziek luisteren via het geluidssysteem. Na de bevalling gaat u naar een gezinssuite. Dit is een grote kamer met gratis wifi en een televisie. Moet uw baby in de couveuse? Dan zetten we deze naast het bed van de moeder, zodat moeder en kind dicht bij elkaar blijven. Na de geboorte blijft het hele gezin bij elkaar: uw partner mag blijven slapen. Zo zijn beide ouders dichtbij het kindje en de baby verzorgen en borstvoeding geven.

Aandachtsgebieden

  • begeleiden van zwangerschap met complicaties
  • maken van echo’s
  • gentle sectio (keizersnede)
  • begeleiden van bevallingen

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw verloskundige of gynaecoloog stellen via de BeterDichtbij app.  U appt uw vraag, en krijgt binnen drie werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw gynaecoloog of verloskundige. U kunt de BeterDichtbij-app gratis downloaden op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De verloskundigen en gynaecologen in het BovenIJ werken goed samen met de verloskundigen binnen het regionaal verloskundig samenwerkingsverband (VSV) Amsterdam Noord. Ze werken ook samen met artsen in andere ziekenhuizen in de regio, zoals het OLVG en het Amsterdam UMC. Daarnaast werken we nauw samen met gynaecologen van Medisch Centrum Wetering en het Women’s Healthcare Center (WHC).

Geboorteaangifte

Als u bevallen bent in het BovenIJ kunt u online geboorteaangifte doen. Snel en makkelijk, want u hoeft niet meer naar het Stadsloket. U moet wel aan de voorwaarden voldoen.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Een anticonceptiemiddel wordt gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Welke vorm van anticonceptie het beste bij iemand past, verschilt per persoon. In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we samen kijken wat voor u het meest geschikt is.

Lees meer

Uw bent zwanger. Een verloskundige of gynaecoloog begeleidt u tijdens deze bijzondere periode. In het BovenIJ hebben we een Moeder Kind Centrum waar u onder begeleiding van (uw eigen) verloskundige of gynaecoloog kunt bevallen.

Lees meer

Als u dit als aanstaande ouders wilt, kunt u uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. Dit noemen we prenatale screening.

Lees meer

U krijgt bij 13 en 20 weken een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Tijdens dit onderzoek krijgt u informatie of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke structurele afwijkingen bij het ongeboren kind.

Lees meer

U kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als u tijdens de zwangerschap al wilt weten of uw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft.

Lees meer

Bent u zwanger? Heeft u vragen over uw zwangerschap? Of wilt u in het BovenIJ bevallen? Meld u dan aan voor onze voorlichting 'bevallen in het BovenIJ'.

Lees meer

Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Lees meer

Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via een snee in de buik geboren wordt. Hiervoor krijgt u een goede verdoving. Uw partner mag bij de keizersnede zijn en mag foto’s maken.

Lees meer

In BovenIJ ziekenhuis kunt u bevallen in een grote en comfortabele verloskamer van het Moeder Kind Centrum. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de bevalling een fijne ervaring voor u wordt, waar u met een tevreden gevoel op terugkijkt.

Lees meer

De geboorte van een kind is mooi, maar kan ook heftig zijn. In BovenIJ ziekenhuis doen we er alles aan zodat u later met een goed gevoel terugkijkt op uw bevalling. Een goede verdoving hoort hierbij.

Lees meer

Als u pijnstilling nodig heeft kunt u in ons ziekenhuis kiezen voor een ruggenprik (epidurale anesthesie). De ruggenprik geeft de beste pijnstilling bij een bevalling. U bent helder tijdens de bevalling, en de baby heeft er geen last van.

Lees meer

Als u pijnstilling nodig heeft, kunt u in ons ziekenhuis kiezen voor remifentanil. Deze pijnstiller krijgt u via een infuus. Met een pompje bepaalt u zelf wanneer u er meer van krijgt.

Lees meer

Na de geboorte kiest u of u uw baby borstvoeding of kunstvoeding wilt geven. U kunt kiezen wat het beste bij u past. Het BovenIJ geeft ook regelmatig gratis een online voorlichting over borstvoeding.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

"Tijdens de bevalling kon ik gebruik maken van twee nieuwe draadloze ctg-apparaten en heb ik ook nog een tijdje onder de warme (massage) douche gestaan. Dit heeft mij echt geholpen tijdens de bevalling.“

Els (32), beviel in het BovenIJ

Els uit Den Ilp liep vanwege haar zwangerschap onder controle in het BovenIJ. “Dat is normaal als je zwanger bent van een meerling. De controles zijn dan niet bij een verloskundige praktijk in de buurt, maar in het ziekenhuis. In mijn omgeving hoorde ik goede verhalen over het BovenIJ ziekenhuis. Ook wonen we vlakbij het BovenIJ en mijn man werkt er in de buurt. Zo kon hij regelmatig mee naar controle afspraken.” 

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven