behandeling

Ruggenprik bij de bevalling

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Ruggenprik bij de bevalling
Als u pijnstilling nodig heeft kunt u in ons ziekenhuis kiezen voor een ruggenprik (epidurale anesthesie). De ruggenprik geeft de beste pijnstilling bij een bevalling. U bent helder tijdens de bevalling, en de baby heeft er geen last van.

Behoefte aan pijnstilling

Als u tijdens de bevalling behoefte heeft aan pijnstilling boordeelt de verloskundige hoe ver de bevalling is en wat de opties zijn wat betreft pijnstilling. Samen met u wordt voor de best passende methode van pijnstilling gekozen. Besluiten jullie tot een ruggenprik? De anesthesist plaatst de ruggenprik. Dit gebeurt op de uitslaapkamer. Soms is de anesthesist niet direct beschikbaar, dan wordt soms een andere vorm van pijnstilling gegeven ter overbrugging.

De ruggenprik in stappen

Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving. Daarna krijgt u met een prik in uw onderrug een dun slangetje in uw lichaam. Hierdoor kan over langere tijd een verdovende vloeistof worden toegediend. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de ruggenprik is ingewerkt. Daarna voelt u geen of minder pijn tijdens de bevalling. Vaak geeft de ruggenprik ook nog wat verdoving tijdens het hechten na de bevalling. Na de ruggenprik kunt u niet goed meer plassen. Daarom doet de verpleegkundige ook een slangetje (katheter) in uw blaas.

Voordelen ruggenprik

Door de ruggenprik bent u helder tijdens de bevalling:  u wordt er niet suf van. Het verdooft de pijn goed en werkt lang. Het kan 5 uur duren voordat de ruggenprik is uitgewerkt. De medicatie komt niet bij de baby, dus die heeft hier geen last van.

Nadelen ruggenprik

Een ruggenprik kan bijwerkingen hebben. U heeft tijdens de bevalling misschien minder gevoel in uw beenspieren. Hierdoor kunt u niet lopen. Ook kan het persen kan wat langer duren. Dit komt doordat u de weeën niet goed voelt. U hebt ook meer kans op een bevalling met een vacuümpomp. Verder kunt u last hebben van koorts, jeuk of hoofdpijn. De plek van de ruggenprik kan een aantal dagen gevoelig zijn.

Rugpijn is na elke zwangerschap normaal. Dit komt meestal niet door de ruggenprik. Soms kan er lekkage optreden van vocht na de ruggenprik. Hierdoor krijgt u hoofdpijn als u rechtop zit. We adviseren dan om veel te drinken. Heel soms moet hiervoor een aanvullende behandeling gegeven worden.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven