Duurzame zorg

Duurzame zorg
Een gezonde en duurzame leefomgeving voor onze patiënten, professionals en bewoners vinden wij heel belangrijk. Daarom zijn wij een rookvrij ziekenhuis en staat milieubewustzijn hoog op onze agenda.
Green Deal
BovenIJ is verbonden aan de Green Deal, het klimaatakkoord van Parijs. Om in 2050 zo klimaatneutraal mogelijk te werken, ligt onze focus op:
- het terugdringen CO2-uitstoot
- circulair werken
- minder medicijnresten in afvalwater
- gezondheidsbevorderende leef- en verblijfomgeving
Stappen naar een schonere voetafdruk
Sinds het ondertekenen van de Green Deal, zet BovenIJ continu stappen naar verduurzaming in de zorg. Onder de ziekenhuizen van Nederland behoort het BovenIJ tot de koplopers in het gebruik van duurzame(re) warmtebronnen.
We zijn goed op weg naar het behalen van een 95% reductie van de CO2-uitstoot in 2050:
- Kanaalwaterkoeling:
Een milieuvriendelijke techniek met oppervlaktewater uit het Noord-hollandsch Kanaal helpt ons om het gebouw te koelen zonder koelmiddelen. - Zonnepanelen:
Op het dak van het ziekenhuis liggen meer dan 600 zonnepanelen! Daarmee wekken we jaarlijks 131.000 kWh aan stroom op. Om een idee te geven hoeveel dit is: dit is voldoende om ongeveer 32 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien. - Stadswarmte:
Voor verwarming van het gebouw is het ziekenhuis aangesloten op stadswarmte. De aansluiting op het stadswarmtenet zorgt voor maar liefst een vermindering van 50% in de CO2-uitstoot! - LED-verlichting:
In en om het ziekenhuis is inmiddels 50% van de verlichting vervangen met de duurzamere LED- verlichting. We gaan de komende jaren door met het vervangen van de verlichting. - Inzet duurzame infrarood verwarming:-
Elektrische straalkachels zijn vervangen door duurzamere infrarood verwarming. Dit is gedaan op plekken in het gebouw waar het verwarmen van lucht tijdens de winterperiode alleen mogelijk is via de klimaatinstallatie. - Duurzame koeling van datacenter:
De koelinstallatie van het datacenter is vervangen door een innovatieve duurzame koeling op basis van fase-overgangsmaterialen (PCM). Een PCM Power unit bevat geen explosieve, verstikkende of milieubelastende koudemiddelen en heeft een lage CO2-uitstoot. - Betere afvalscheiding:
In ons ziekenhuis scheiden we zoveel mogelijk afval. Op de meeste verdiepingen zijn verzamelpunten beschikbaar voor papier, plastic karton, glas, gevaarlijk afval en ongesorteerd bedrijfsafval. De aanwezige afvalwijzers wijzen op de gewenste afvalscheiding. - Minder afval:
Door hergebruik van materialen, doneren van apparatuur en bij de inkoop van producten al te kijken naar het recyclepotentieel en/of minder verpakkingsmateriaal verkleinen we de afvalstroom. Zo zijn de disposable isolatiejassen vervangen met 800 wasbare isolatiejassen, is de vloer van de afwasruimte gemaakt van gerecyclede autobanden en hebben we, als eerste ziekenhuis in Nederland, gekozen voor een duurzame vaatwasser. Naast een CO2-reductie, verbruikt de vaatwasser 30% minder water en de helft minder was- en naglansmiddel. - Minder gevaarlijk afval:
Wij vinden het van maatschappelijke belang dat er geen onherstelbare schade wordt toegebracht aan mens en omgeving. Daarom verminderen wij het gebruik van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en gevaarlijke stoffen en zorgen dat de afvoer veilig en verantwoord verloopt. - Verwerking van afval:
We werken met een duurzaam en innovatief afvalverwerkingsbedrijf. De herwonnen grondstoffen uit het sorteren van dit afval worden door dit bedrijf weer ingezet bij infrastructurele, agrarische en industriële processen. - Inzet duurzame schoonmaakmiddelen:
Wij gebruiken voor de schoonmaak van ruimtes en sanitair voornamelijk duurzame producten. - Gezonder voedingsaanbod:
We zetten ons in op het verbeteren van gezondheid en gedrag van onze patiënten en medewerkers. Daar hoort een gezonde(re) leefomgeving bij en voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Een gezonder en meer gevarieerd voedingsaanbod is beter voor de gezondheid én milieu. - Elektrische bestelauto:
Met subsidiemogelijkheid van de Gemeente Amsterdam maken we gebruik van een elektrische bestelauto. - Minder vervoerbewegingen:
Door de verschillende digitale mogelijkheden is het voor de patiënt niet altijd nodig om naar het BovenIJ te reizen. Bij 28% van de afspraken van de polikliniek is er in 2021 gebruik gemaakt van consulten via beeldbellen of telefonisch contact met de zorgverlener.