Zorgverzekering

golf
 1. Home
 2. Praktische informatie
 3. Kosten en verzekering
 4. Zorgverzekering

Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om zich te verzekeren voor ziektekosten met een zorgverzekering. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van de zorg die u in het BovenIJ ziekenhuis krijgt. Maar u betaalt altijd een bepaald bedrag eigen risico.

Eigen risico

De meeste zorg die het BovenIJ ziekenhuis geeft, valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat uw zorgverzekeraar betaalt voor de zorg. Hiervoor moet uw zorgverzekeraar wel een contract hebben met het BovenIJ ziekenhuis. Het ziekenhuis dient de rekening dan direct in bij uw zorgverzekeraar. U betaalt altijd een bepaald bedrag eigen risico.

Aanvullende verzekering

Sommige ziekenhuiszorg valt niet (helemaal) onder de basisverzekering. Dat betekent dat u (een deel van) de kosten zelf moet betalen. U kunt zich hiervoor aanvullend verzekeren. Of uw behandeling door aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt af van de verzekeringsvoorwaarden. Lees daarom de verzekeringsvoorwaarden goed door.

Zelf betalen

Heeft u zorg nodig die niet door de basisverzekering wordt vergoed? Dan moet u waarschijnlijk een deel van de kosten zelf betalen. Dit hangt af van uw aanvullende verzekering. Ook als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het BovenIJ ziekenhuis, dan moet u misschien een deel van de kosten zelf betalen. Dit hangt af van welke zorgverzekering u hebt.

Geen contract met het ziekenhuis?

Heeft uw zorgverzekeraar geen contract met het BovenIJ ziekenhuis? Dan moet u een deel van de kosten zelf betalen. U betaalt dan een bezoekersprijs aan het BovenIJ ziekenhuis. Deze tarieven kunt u vinden op de standaard prijslijsten van het BovenIJ.

Geen aanvullende verzekering?

Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de kosten voor ziekenhuiszorg die níet onder de basisverzekering valt, helemaal zelf betalen. Het ziekenhuis stuurt deze rekening dan rechtstreeks naar u toe.

Geen medische noodzaak?

Zorg zonder medische noodzaak (bijvoorbeeld cosmetische chirurgie) wordt nooit vergoed uit de basisverzekering. Deze zorg betaalt u dus zelf. U kunt de financiële administratie mailen om te vragen wat dit kost.

Geen basisverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Bent u niet verzekerd? Dan moet u alsnog een basisverzekering afsluiten. Doet u dit niet, dan moet u de behandeling zelf betalen. U betaalt eerst een voorschot van de kosten.

Laat het ons direct weten als u niet of deels verzekerd bent. Dan zoeken we samen met u naar een oplossing.

Voorschot betalen

Als u niet verzekerd bent, maar wél behandeld wilt worden in het BovenIJ ziekenhuis, moet u een voorschot betalen. Dit is een bedrag dat u al vóór de behandeling betaalt. Dit kunt u contant, met pin of creditcard betalen. Tijdens kantooruren kan dit bij de debiteurenadministratie of de spoedeisende (eerste) hulp. Buiten kantooruren kan dit alleen bij de spoedeisende (eerste) hulp.

 • Kost uw behandeling uiteindelijk meer dan het voorschot? Dan ontvangt u een rekening voor de rest van het bedrag.
 • Kost uw behandeling uiteindelijk minder dan het voorschot? Dan ontvangt u het teveel betaalde bedrag terug op uw rekening.

Voor röntgenonderzoeken geldt een voorschottarief. Is er laboratoriumonderzoek nodig op verzoek van bijvoorbeeld uw huisarts of verloskundige? Dan betaalt u van tevoren het voorschottarief voor het onderzoek.

Heeft u een nieuwe zorgverzekeraar?

Het ziekenhuis stuurt de rekening voor ziekenhuiszorg naar de zorgverzekeraar waar u op de startdatum van de behandeling verzekerd was. Deze zorgverzekeraar krijgt dus de rekening, ook als u tijdens de behandeling overstapt naar een andere zorgverzekeraar.

Heeft u nog vragen?

Bekijk de vragen en antwoorden over de vergoeding van uw behandeling. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de afdeling Financiële administratie of met uw zorgverzekering.

Kosten

Iedereen die 18 jaar of ouder is, betaalt eigen risico. Dit betekent dat uw zorgverzekeraar pas vanaf een bepaald bedrag uw zorg betaalt. Dus als u bijvoorbeeld een eigen risico van € 400 hebt, dan moet u tot € 400 zelf het onderzoek of de behandeling betalen. Boven de € 400 betaalt uw zorgverzekeraar verder voor de behandeling. Uw zorgverzekering moet deze zorg dan wel in het pakket hebben. Verder lezen over eigen risico

BovenIJ brengt een schriftelijk consult, belconsult of beeldbelconsult in rekening bij u of uw zorgverzekeraar. Dit zijn zogenoemde e-consulten. Een e-consult is gelijk aan een consult met uw arts in het BovenIJ. Ook e-consulten kunnen meetellen voor het eigen risico dat u moet betalen.

BovenIJ brengt een schriftelijk consult, belconsult of beeldbelconsult in rekening bij u of uw zorgverzekeraar. Dit zijn zogenoemde e-consulten. Een e-consult is gelijk aan een consult met uw arts in het BovenIJ. Ook e-consulten kunnen meetellen voor het eigen risico dat u moet betalen.

Er zijn verschillende redenen waarom u de factuur thuis krijgt:

 • U moet een eigen bijdrage betalen voor de behandeling.
 • U bent poliklinisch bevallen.
 • Uw zorgverzekeraar heeft voor uw behandeling geen contract afgesloten met het BovenIJ ziekenhuis (of wel een contract, maar uw behandeling komt niet in de polis voor).
 • Uw verzekeringsgegevens zijn onjuist of niet bekend bij ons.
 • Uw verwijsbrief ontbreekt.

In alle andere gevallen gaat uw rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Mogelijk brengt de zorgverzekeraar uw eigen risico bij u in rekening.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven