behandeling

Borstvoeding

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Borstvoeding
Na de geboorte kiest u of u uw baby borstvoeding of kunstvoeding wilt geven. U kunt kiezen wat het beste bij u past. Het BovenIJ geeft ook regelmatig gratis een online voorlichting over borstvoeding.

Voordelen van borstvoeding

De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. De wereld gezondheids organisatie (WHO) adviseert om baby’s in de eerste zes maanden alleen maar borstvoeding te geven. Moedermelk heeft alle voedingsstoffen die uw kind nodig heeft. Ook beschermt moedermelk uw kind tegen ziektes en infecties. Borstvoeding geven is niet alleen goed voor het kind, maar ook voor de moeder. U herstelt sneller na de bevalling en het is goed voor de band met uw kind.

Borstvoeding op verzoek

Na de geboorte van uw kind, is het goed om de baby volgens zijn/haar ritme aan de borst te laten drinken. Hoe meer uw baby drinkt, hoe meer melk uw borsten aanmaken. In de eerste dagen na de geboorte is het belangrijk de baby zoveel mogelijk aan de borst te laten drinken. Dit doet u 8 tot 12 keer per 24 uur. Ook adviseren wij om geen andere voeding te geven, tenzij de arts dit nodig vindt. Of de baby genoeg drinkt, kunt u zien aan het gewicht, hoeveel de baby plast en poept, het gedrag en hoe de huid er van uw baby uit ziet.

Kolven van moedermelk

Soms is het nodig dat u start met afkolven van moedermelk. Bijvoorbeeld als uw baby niet aan de borst kan drinken, of om de melkproductie op gang te houden. In het ziekenhuis hebben we alles in huis om moedermelk af te kolven. De verpleegkundige of kraamverzorgende geeft u uitleg en helpt als dat nodig is. U kunt een kolfapparaat huren of kopen, om thuis verder te kunnen kolven.

Stuwing

Ongeveer 3 tot 4 dagen na de geboorte, komt de borstvoeding goed op gang. De melk wordt vetter en u heeft meer borstvoeding. Hierdoor krijgt u extra stuwing in uw borsten. Dit betekent dat u meer melk produceert. Dit kan in het begin pijnlijk en zwaar aanvoelen. Het is daarom verstandig om na de bevalling een stevige bh te dragen om uw borsten goed te ondersteunen.

Lactatiekundige

In het Moeder Kind Centrum is een lactatiekundige aanwezig. Dat is een verpleegkundige of verloskundige die gespecialiseerd is in borstvoeding. Als u extra hulp bij borstvoeding nodig heeft, helpen wij u graag. Dit consult is gratis als u bent opgenomen, of doorverwezen door een arts van het BovenIJ ziekenhuis. Wilt u na opname of zonder verwijzing een lactatiekundige inschakelen? U kunt dan zelf een lactatiekundige inschakelen. Meestal kan het consultatiebureau of uw eigen verloskundige daarbij helpen.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020 - 6346320 of 020 - 6346325
  • Route balie tegenover de liften 1e etage

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven