overgangsconsulent

Fiona Steenwinkel

Ik hoop vrouwen handvatten te geven om het heft in eigen handen te nemen

golf
  1. Home
  2. Zorgverleners
  3. Fiona Steenwinkel

‘Als overgangsconsulent adviseer ik vrouwen die klachten hebben wanneer ze in de overgangsfase zitten. Vaak wordt de overgang geassocieerd met opvliegers, maar ik zie ook veel vrouwen met heel andere klachten, zoals slechte nachten, somberheid, depressieve gevoelens of klachten van spieren en gewrichten. Deze klachten kunnen echt het leven van vrouwen ontwrichten. Ongeveer een derde van de vrouwen die in de overgang zit, kan hierdoor zelfs niet werken.

Wanneer vrouwen voor een consult bij mij komen, inventariseer ik eerst wat er bij de patiënt speelt. Vervolgens leg ik uit wat de overgang inhoudt en waar de klachten vandaan kunnen komen. Ook leg ik uit wat iemand kan doen om de klachten te verminderen. Als vrouwen bijvoorbeeld roken, dan is het vaak belangrijk om daarmee te stoppen omdat het de klachten verergert. Hierna gaat de patiënt door naar de gynaecoloog waar ik mee samenwerk.

Soms gaan vrouwen echt gebukt onder het gewicht van de overgang en hebben het gevoel zichzelf kwijt te zijn. Ik hoop hen door uitleg en voorlichting handvatten te geven om het heft in eigen handen te nemen. Ik zorg ervoor dat ze weten hoe ze hun leefstijl kunnen aanpassen, zodat ze weer beter in hun vel komen te zitten en een zo gezond mogelijke toekomst tegemoet gaan. Dat is mijn belangrijkste missie.’

Aandachtsgebied

Overgang

Opleiding en specialisatie

Sept. 2019 – okt. 2020: Opleiding tot Verpleegkundig overgangsconsulente bij de VVOC

 

Gekoppelde specialismen

Gekoppelde afdelingen

Contact

Gynaecologie en Verloskunde polikliniek

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven