Specialisme

Gynaecologie

Het is belangrijk dat ik rust uitstraal en patiënten een vertrouwd gevoel geef. Hiervoor neem ik ruim de tijd

portretfoto van Hilda Kessel, gynaecologie in het BovenIJ ziekenhuis
Hilda Kessel
gynaecoloog
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Gynaecologie

De gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in problemen met de vrouwelijke geslachtsorganen, zoals de vagina, baarmoeder en eierstokken. Ook begeleidt de gynaecoloog vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling.

Onderzoek

Heeft u last van hevige menstruaties? Of lukt het niet om kinderen te krijgen? Of heeft u een afwijkend uitstrijkje? Dan onderzoekt de gynaecoloog zo snel mogelijk wat de oorzaak is, zodat we de juiste behandeling kunnen starten. Wij werken hierbij met de nieuwste technieken en apparaten. We vinden het belangrijk dat u zo snel mogelijk weet wat er aan de hand is. Daarom plannen we afspraken en onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag, zodat u snel de uitslag weet. We zijn gespecialiseerd in onderzoek na een afwijkend uitstrijkje.

Anticonceptie

Ieder vrouwenlichaam is anders, en soms is het lastig om anticonceptie te vinden die bij u past. Als u hier niet uitkomt met uw huisarts, kunt u met een doorverwijzing terecht in het BovenIJ ziekenhuis. Hier bekijkt de gynaecoloog goed welk anticonceptiemiddel bij u past. Vervolgens krijgt u dit voorgeschreven, of plaatst de gynaecoloog bijvoorbeeld een spiraal.

Bekkenbodemklachten

De spieren van de bekkenbodem helpen om plas en poep op te houden. Ook speelt de bekkenbodem een rol bij seks en een bevalling. Als de spieren van de bekkenbodem niet goed werken, zakken de blaas, baarmoeder en endeldarm naar beneden. Dit zorgt voor verschillende klachten, zoals urineverlies. In onze speciale polikliniek bekkenbodem onderzoeken onze artsen deze klachten en bedenken we samen met u de oplossing die bij u past.

Kinderwens en vruchtbaarheid

Heeft u een kinderwens, maar lukt het niet om zwanger te worden? Dan staan onze artsen voor u klaar. De gynaecoloog onderzoekt of er een lichamelijke reden is waarom zwanger worden niet lukt, bij u én uw partner. Daarna bespreekt de gynaecoloog welke behandelingen er mogelijk zijn. Samen bekijken we welke behandeling het beste bij u past.

Hevige menstruaties

Bij hevige menstruatie verliest u als u ongesteld bent meer of langer bloed dan normaal. Soms is er ook heel veel pijn bij de ongesteldheid. Dit komt bijvoorbeeld door een vleesboom in de baarmoeder of endometriose. Onze gynaecoloog onderzoekt wat het hevige bloedverlies veroorzaakt en denkt mee over een oplossing.

Menopauze

De menopauze is de laatste keer dat een vrouw ongesteld wordt (menstrueert). De periode rondom de menopauze noemen we de overgang. In deze periode hebben veel vrouwen last van verschillende klachten, zoals opvliegers, hoofdpijn, vermoeidheid een droge vagina en geen zin in seks. In onze polikliniek menopauze staan een gespecialiseerd team voor u klaar.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw gynaecoloog legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. U kunt uw gesprek voorbereiden met de consultkaarten en keuzehulpen van patiëntenplatform De Gynaecoloog. Samen met de gynaecoloog beslist u welke behandeling het beste bij u past. 

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw verloskundige of gynaecoloog stellen via de BeterDichtbij app.  U appt uw vraag, en krijgt binnen drie werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw gynaecoloog. U kunt de BeterDichtbij-app gratis downloaden op uw mobiele telefoon.

Samenwerking in de regio

De gynaecologen in het BovenIJ werken goed samen met artsen in andere ziekenhuizen in de regio, zoals het OLVG en het Amsterdam UMC. Daarnaast werken we nauw samen met verloskundigen in Amsterdam-Noord en het Women’s Healthcare Center (WHC).

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

  • Gynaecologie en Verloskunde polikliniek 30 dagen
  • Baarmoederverwijdering 60 dagen
  • TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie 81 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

De baarmoeder, blaas en darmen steunen op weefsel. Als dit steunweefsel verzwakt is, kan er een verzakking optreden. Dit kan klachten geven, zoals moeite met plassen, incontinentie, of een vol gevoel in uw vagina. In het BovenIJ ziekenhuis zijn er verschillende behandelingen voor een verzakking.

Lees meer

Vrouwen kunnen last hebben van hevige menstruatie: ze verliezen veel bloed of bloedklonten. Soms is er veel pijn rondom de menstruatie. De klachten zijn vaak erg vervelend. Vaak wachten vrouwen lang met een bezoek aan een arts voor deze klachten. Soms wordt er een oorzaak gevonden en vaak zijn er opties om te klachten te verminderen.

Lees meer

Bij een uitstrijkje neemt de arts met een borstel of spatel cellen van de baarmoedermond af. Aan het uitstrijkje is te zien of er aanwijzingen zijn voor (een voorstadium van) baarmoederhals­kanker.

Lees meer

De menopauze is de periode die ingaat na de laatste keer dat een vrouw ongesteld wordt (menstrueert). De periode rondom de menopauze noemen we de overgang. In deze periode hebben veel vrouwen last van verschillende klachten. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen de 40-60 jaar.

Lees meer

Een anticonceptiemiddel wordt gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Welke vorm van anticonceptie het beste bij iemand past, verschilt per persoon. In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we samen kijken wat voor u het meest geschikt is.

Lees meer

Een spiraaltje zorgt ervoor dat u niet zwanger kunt worden. Een spiraaltje kan geen hormonen bevatten (koperhoudend spiraal), bijvoorbeeld Flexi-T, T-safe, Gynefix. Een spiraaltje kan ook hormonen bevatten, dit is zo bij het Mirena en Kyleena spiraaltje.

Lees meer

Soms is het nodig om de baarmoeder te verwijderen. Bijvoorbeeld als u last heeft van vleesbomen, een verzakking of veel bloed verliest als u ongesteld bent. Vaak zijn andere behandelingen al geprobeerd en hebben deze te weinig effect. Soms is er een kwaadaardige aandoening van de baarmoeder.

Lees meer

Na een miskraam, bij een abortus of na een bevalling, blijft soms weefsel achter in de baarmoeder. Als dit niet vanzelf weggaat en klachten geeft, is een curettage nodig.

Lees meer

Soms worden bij een uitstrijkje afwijkende cellen gevonden. In het BovenIJ ziekenhuis onderzoekt de gynaecoloog dit met een colposcopie. Als we afwijkend weefsel moeten verwijderen, doen we dit met een lisexcisie of conisatie.

Lees meer

Weet u zeker dat u geen kinderen meer wilt krijgen? Dan kunt u een sterilisatie overwegen. De gynaecoloog sluit dan beide eileiders af.

Lees meer

Bij endometriose is er baarmoederslijmvlies op plekken buiten uw baarmoeder. Bijvoorbeeld op uw eierstokken of eileiders. Dit kan zorgen voor pijn. Hier is iets aan te doe

Lees meer

Verliest u een jaar na de overgang weer bloed? In de meeste gevallen is dit onschuldig, maar u moet dit wel laten onderzoeken.

Lees meer

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit de bevruchte eicel niet in de baarmoeder. Uit zo'n zwangerschap kan geen kindje geboren worden.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

"Tijdens de bevalling kon ik gebruik maken van twee nieuwe draadloze ctg-apparaten en heb ik ook nog een tijdje onder de warme (massage) douche gestaan. Dit heeft mij echt geholpen tijdens de bevalling.“

Els (32), beviel in het BovenIJ

Els uit Den Ilp liep vanwege haar zwangerschap onder controle in het BovenIJ. “Dat is normaal als je zwanger bent van een meerling. De controles zijn dan niet bij een verloskundige praktijk in de buurt, maar in het ziekenhuis. In mijn omgeving hoorde ik goede verhalen over het BovenIJ ziekenhuis. Ook wonen we vlakbij het BovenIJ en mijn man werkt er in de buurt. Zo kon hij regelmatig mee naar controle afspraken.” 

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven