Afdeling

Vruchtbaarheid polikliniek

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Vruchtbaarheid polikliniek

Lukt het niet om zwanger te worden? Dan kunt u een vruchtbaarheidsonderzoek doen in onze vruchtbaarheid polikliniek. Hier zoeken we naar de oorzaak en kijken we wat de beste behandeling is.

Doorverwijzing huisarts

Als u na 1 jaar proberen nog steeds niet zwanger bent, kan uw huisarts u doorverwijzen naar de polikliniek vruchtbaarheid. Hier onderzoeken we of er een vruchtbaarheidsprobleem is en wat we hieraan kunnen doen.

Zaadonderzoek bij de huisarts

Het is nog niet mogelijk om in het BovenIJ ziekenhuis het zaad van uw partner te laten onderzoeken. Het is handig als u dit eerst bij de huisarts heeft laten doen. Neem de uitslag mee naar uw eerste afspraak in het BovenIJ.  

Menstruatie bijhouden

Tijdens dit onderzoek krijgt u vragen over wanneer u precies ongesteld bent (menstrueert). Het is handig als u dit van tevoren heeft bijgehouden in een agenda of met een app.

Vragen van arts

De eerste afspraak op de polikliniek vruchtbaarheid duurt ongeveer 20 minuten. De arts zal u en uw partner vragen stellen over jullie gezondheid, medicijngebruik, leefstijl en ziektes in de familie. Ook willen we weten of u regelmatig ongesteld bent en of u ooit een soa heeft gehad.

Vaginale echo

We maken bij de eerste afspraak ook een vaginale echo om te kijken of uw baarmoeder en eierstokken er goed uitzien. Dit doen we met apparaat in de vorm van een smalle penis, met een cameraatje aan het uiteinde. U doet uw onderkleding uit en gaat op de onderzoeksstoel zitten. U zet uw voeten op de steunen, zodat de arts het apparaat makkelijk naar binnen kan brengen. Dit doet geen pijn, maar kan wel onprettig voelen. Wanneer we afwijkingen zien, kunnen we extra onderzoek doen.

Ander onderzoek

We doen niet bij iedereen dezelfde onderzoeken. De arts legt uit welke onderzoeken voor u geschikt zijn. We kunnen bijvoorbeeld:

  • bloedprikken op chlamydia: hiermee kunnen we zien of u de geslachtsziekte chlamydia heeft. Chlamydia kan de vruchtbaarheid verminderen.
  • bloedprikken op hormonen: hierbij kijken we naar de hormonen FSH (follikelstimulerend hormoon), oestrogeen en progesteron. Zo weten we meer over hoe de eierstokken werken.
  • onderzoek doen naar doorgankelijkheid van de eileiders: bij dit onderzoek bekijken we of de eileiders goed open zijn. Als ze zijn afgesloten, kunnen de zaadcellen er namelijk niet goed doorheen. Bij dit onderzoek doen we een eendenbek (speculum) in uw vagina. Daarna krijgt u een slangetje in de baarmoeder. We spuiten een vloeistof in de baarmoeder en zien op een beeldscherm of deze vloeistof goed door uw eileiders gaat. Dit doet geen pijn, maar kan wel onprettig aanvoelen.

Na het onderzoek

Als we een oorzaak hebben gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid, zal de arts een behandeling aan u voorstellen. Hebben we niets gevonden? Dan berekent de arts hoe groot de kans is dat u spontaan zwanger wordt in het aankomende jaar. Is die kans kleiner dan 30 procent, dan verwijst de arts u door voor een inseminatiebehandeling. Is die kans groter dan 30 procent? Dan zal zo’n behandeling niet helpen. Uw arts zal adviseren om minimaal 6 maanden zelf proberen zwanger te worden door regelmatig te vrijen.

Wat kunt u zelf doen?

Als u zwanger wilt worden is het goed om zo gezond mogelijk te leven. U heeft dan meer kans om zwanger te worden. Een gezonde leefstijl zorgt voor betere eicellen en zaadcellen. Zorg ervoor dat u gezond eet, regelmatig sport, voldoende slaapt en niet rookt.

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Als u een kinderwens heeft en er zijn geen of weinig eisprongen per jaar zal de arts voorstellen om de eisprong op te wekken met hormonen. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van Clomid of Letrozol.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven