behandeling

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit de bevruchte eicel niet in de baarmoeder. Uit zo'n zwangerschap kan geen kindje geboren worden.

Herken een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ontstaan als het normale transport van de bevruchte eicel niet goed verloopt. Het transport vanuit de eierstok naar de baarmoeder wordt belemmerd. Een bevruchte eicel nestelt dan in op een andere plek dan de baarmoeder. Er hoeven geen klachten te zijn. U kunt last hebben van:

  • vaginaal bloedverlies
  • buikpijn
  • soms ineens hele erge buikpijn, hierbij kan er ook schouderpijn zijn
  • duizeligheid/flauwvallen

Onderzoek buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Met een inwendige echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Als we geen zwangerschap zien in de baarmoeder prikken we bloed om te kijken naar de waarde van het zwangerschapshormoon (hCG).

Behandeling buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een behandeling is niet altijd nodig. Vaak verdwijnt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vanzelf. We weten vaak pas na 2 of meerdere controles met onderzoeken of het nodig is om een behandeling te geven.  Deze behandeling hangt af van de eventuele klachten en de resultaten van de onderzoeken. Mogelijk behandelingen zijn:

  • Is de hCG waarde laag en zijn er weinig klachten? Dan wachten we tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Dat zorgt ervoor dat de hCG waarde in uw bloed daalt. We controleren uw bloed elke week.
  • Een behandeling met methotrexaat (MTX). Als het zwangerschapshormoon in het bloed laag is en uw weinig klachten heeft, kunnen we ook kiezen voor injecties met methotrexaat als behandeling. MTX breekt het snelgroeiende zwangerschapsweefsel af. Het lichaam kan dit dan zelf opruimen. Een behandeling met MTX is minder ingrijpend dan een operatie.
  • Een operatie. Hierbij halen we de buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg, meestal samen met de eileider waar deze in zit. Dit kan vaak met een kijkoperatie.

U leest meer over deze behandelingen in de folder. 

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven