behandeling

Curettage

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Curettage
Na een miskraam, bij een abortus of na een bevalling, blijft soms weefsel achter in de baarmoeder. Als dit niet vanzelf weggaat en klachten geeft, is een curettage nodig.

Voorbereiding

Voor deze behandeling moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u op de dag van de curettage niets mag eten of drinken. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 0.00 ’s nachts niks meer mag eten. U mag nog wel drinken; water, heldere appelsap, aanmaaklimonade of koffie en thee zonder melk. 

U mag na de behandeling niet zelf naar huis rijden. Zorg er van tevoren voor dat iemand u ophaalt uit het ziekenhuis.

 

Klachten van bloedverlies

Na de bevalling of miskraam blijven er klachten van bloedverlies. De verloskundige besluit u door te sturen. Het kan ook dat u al onder behandeling bent en de arts een placentarest constateert na een bevalling of miskraam. Zo mogelijk wordt eerst even afgewacht. Dat hangt ervan af wat voor klachten er zijn en hoe groot de placentarest is. Het weefselstukje kan ook vanzelf door het lichaam afgestoten worden. Als dit niet gebeurt, of u veel bloed verliest, is een curettage nodig.

Melden

U meldt zich bij … Onze verpleegkundige legt uit wat er gaat gebeuren, en beantwoordt al uw vragen. Bent u erg gespannen? Dan kunt u van onze verpleegkundige een pil krijgen waar u rustig van wordt. 

De curettage

Een medewerker brengt u naar de operatiekamer. Hier krijgt u de verdoving voor de curettage. U heeft van tevoren met de arts besproken welke verdoving u krijgt: een ruggenprik of narcose. De arts schuift een eendenbek (speculum)  in uw vagina. Daarna verwijderen we het weefsel met een zuigbuis of schraper uit uw baarmoeder. 

Na de curettage

Een medewerker brengt u naar de uitslaapkamer om bij te komen. Hierna wordt u naar de afdeling… gebracht. Hier kunt u bezoek ontvangen. 

Naar huis

Als het bloedverlies niet te veel is en u voelt zich goed mag u een paar uur na de ingreep weer naar huis. Soms heeft u bloedarmoede en krijgt u hiervoor medicijnen.

Bloedverlies

U kunt thuis nog tot 2 weken bloedverlies hebben. Vaak heeft u in het begin nog wat buikpijn, zoals bij een menstruatie. U kunt hiervoor paracetamol en eventueel Naproxen gebruiken.

Activiteiten

Na de ingreep kunnen de meeste mensen hun dagelijkse activiteiten weer snel oppakken. Wel mag u de  eerste 2 weken niet in bad, geen tampons gebruiken en geen seks hebben. Ook moet u in deze periode geen zware inspanning doen.

Menstruatie

De eerste menstruatie kan soms iets langer uitblijven. Als deze na 3 maanden nog niet is opgetreden, neemt u contact op met de arts.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven