Afdeling

Bekkenbodem polikliniek

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Bekkenbodem polikliniek

Bekkenbodemklachten kunnen erg vervelend zijn. U verliest bijvoorbeeld urine, heeft pijn bij het vrijen, of last van een verzakking. Met deze klachten kunt u terecht in de speciale bekkenbodem polikliniek van het BovenIJ ziekenhuis.

Bekkenbodemklachten

Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Dit bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. Het zorgt ervoor dat de organen onderin de buik niet naar buiten vallen. Als de spieren van de bekkenbodem niet goed werken, kunnen de blaas, baarmoeder en endeldarm kunnen naar beneden zakken. Dit noemen we een verzakking.

Uw bezoek aan de polikliniek

Onze bekkenbodem polikliniek is speciaal voor vrouwen die:

  • ongewild verlies hebben van urine of poep (incontinentie),
  • moeite hebben met plassen of poepen,
  • klachten hebben van verzakking: het gevoel dat er iets uit de vagina hangt,
  • pijn bij het vrijen hebben.

Eerste afspraak

Voor uw eerste afspraak in het BovenIJ ziekenhuis krijgt u van ons een informatiepakket thuisgestuurd. Lees deze informatie goed door en vul de bijgevoegde vragenlijst in. We vragen u ook om 2 dagen een plasdagboek bij te houden. Hierin schrijft u op:

  • hoeveel u drinkt,
  • hoe vaak en hoeveel u plast,
  • hoe vaak en hoeveel urine u ongewild verliest.

U neemt het plasdagboek en de vragenlijst ingevuld mee naar uw eerste bezoek op de bekkenbodem polikliniek in het BovenIJ.

Onderzoek

Uw eerste bezoek duurt ongeveer 1,5 uur. U heeft dan een gesprek met een verpleegkundige, die gespecialiseerd is in blaasproblemen. Meestal doen we na dit gesprek lichamelijk onderzoek, om te zien wat de klachten veroorzaakt. U krijgt dan bijvoorbeeld een urodynamisch onderzoek, waarbij we kijken hoe goed de blaas en plasbuis werken. Ook kunnen we uw urine onderzoeken, zodat we weten of u een blaasontsteking heeft.

Behandeling bekkenbodemproblemen

Bij bekkenbodemproblemen en urine-incontinentie zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een operatie is een van die mogelijkheden. Uw arts zal u hierover informatie geven en u helpen bij de beslissing.

Spreekuur bekkenbodem polikliniek

De bekkenbodem polikliniek heeft elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur spreekuur.

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

Om een afspraak te maken belt u met de urologie polikliniek of de gynaecologie polikliniek.

  • Telefoonnummer 020-634 6243
  • Route 33

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Stress-incontinentie is ongewenst urineverlies bij lichamelijke inspanning, zoals tillen, niezen, hoesten, lachen, sporten, springen of plotselinge bewegingen. Het urineverlies treedt op als de druktoename in de buik niet kan worden opgevangen door het afsluitmechanisme van de blaas. U verliest dan plotseling urine zonder dat u aandrang voelt.

Lees meer

De baarmoeder, blaas en darmen steunen op weefsel. Als dit steunweefsel verzwakt is, kan er een verzakking optreden. Dit kan klachten geven, zoals moeite met plassen, incontinentie, of een vol gevoel in uw vagina. In het BovenIJ ziekenhuis zijn er verschillende behandelingen voor een verzakking.

Lees meer

Soms is het nodig om de baarmoeder te verwijderen. Bijvoorbeeld als u last heeft van vleesbomen, een verzakking of veel bloed verliest als u ongesteld bent. Vaak zijn andere behandelingen al geprobeerd en hebben deze te weinig effect. Soms is er een kwaadaardige aandoening van de baarmoeder.

Lees meer

Een urodynamisch onderzoek is een onderzoek naar het functioneren van de blaas en de plasbuis. Dit onderzoek wordt verricht omdat er stoornissen worden vermoed in de blaas, prostaat of plasbuis, bijvoorbeeld bij plas- of incontinentieproblemen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven