Specialisme

Urologie

Ik vind het belangrijk dat patiënten zich gehoord voelen en om daarna door te dringen naar de kern van het probleem

portretfoto Rogier van der Vijgh, uroloog in het BovenIJ ziekenhuis
Rogier van der Vijgh
uroloog
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Urologie

Bij het specialisme urologie zien we patiënten met problemen aan de nieren en urinewegen. In het BovenIJ ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in de behandeling van nierstenen, plasklachten en sterilisatie bij mannen.

Onderzoek

Heeft u last van incontinentie, of zit er bloed bij uw plas? Dan onderzoeken we zo snel mogelijk wat de oorzaak is, zodat we de juiste behandeling kunnen starten. Wij werken hierbij met de nieuwste technieken en apparaten. We plannen afspraken en onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag. Zo weet u snel de uitslag en hoeft u niet steeds naar het ziekenhuis te komen.

Behandeling

In het BovenIJ ziekenhuis zijn de wachttijden kort, u wordt snel geholpen. Zo hoeft u niet lang met uw klachten door te lopen. Voor sommige aandoeningen zijn meerdere behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld voor nierstenen. De arts kijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past.

Speciale aandachtsgebieden

  • plasklachten (zoals continentie of pijn bij het plassen)
  • nierstenen
  • bloed plassen
  • niet ingedaalde ballen bij kinderen
  • sterilisatie bij de man

Eigen arts

U wordt behandeld door de uroloog. Dat is een arts gespecialiseerd in problemen aan de nieren en urinewegen. U wordt dus direct gezien door de expert. In het BovenIJ ziekenhuis houdt u dezelfde uroloog. U ziet dus steeds een vertrouwd gezicht. Uw uroloog luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

Samen beslissen

Soms zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw uroloog legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw uroloog welke behandeling het beste bij u past. 

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. Met deze app kunt u ook beeldbellen met uw uroloog. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De urologen in het BovenIJ werken nauw samen met de afdeling interne geneeskunde, als u bijvoorbeeld prostaatkanker of blaaskanker heeft. Bij bekkenbodemproblemen werken we samen met de afdeling gynaecologie en de bekkenbodem polikliniek. Daarnaast werken we samen met de urologen van het Amsterdam UMC. Ook zijn we aangesloten bij het Prostaatkankernetwerk Nederland.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6243
  • Route 33

  • Urologie polikliniek 52 dagen
  • Niersteen verwijdering - via de huid - PNL 0 dagen
  • Prostaatkanker (behandelingstraject) 51 dagen
  • Prostaatoperatie volgens TURP of Millin 51 dagen
  • Sterilisatie bij de man 88 dagen
  • TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie 88 dagen
  • Vergruizing niersteen (urologie) 19 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

De uroloog heeft u het advies gegeven om uw prostaatvergroting te laten opereren. U bent hiermee akkoord gegaan. Voor deze operatie wordt u 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis opgenomen. In deze folder leest u wat u bij deze behandeling kunt verwachten.

Lees meer

U bent bij de uroloog of op de afdeling spoedeisende hulp geweest, omdat u last heeft van pijnaanvallen in de nierstreek. Mogelijk veroorzaakt een steentje in één van beide urineleiders krampaanvallen, die niersteenkolieken worden genoemd.

Lees meer

Deze informatie geeft een globaal overzicht van de behandeling van een niet-ingedaalde testis (zaadbal). De operatie die nodig is om een zaadbal in de balzak te brengen heet orchidopexie. Er kunnen soms redenen zijn, waarom kan worden afgeweken van de beschreven behandeling.

Lees meer

Vasectomie is het Latijnse woord voor sterilisatie bij de man. Bij deze ingreep wordt van de linker en de rechter zaadleider een stukje weggenomen (± 2 cm), waarna de uiteinden worden afgebonden. Door deze onderbreking van de zaadleiders wordt het zaadtransport vanuit de zaadballen geblokkeerd. Deze ingreep maakt de door u gewenste onvruchtbaarheid mogelijk. Vasectomie is in principe onherroepelijk en is daarom alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Lees meer

Een besnijdenis is een kleine ingreep, waarbij we (een deel van) de voorhuid van de penis verwijderen. Heeft uw kind last heeft van een vernauwde voorhuid? Dan kan besnijdenis een oplossing zijn.

Lees meer

Een besnijdenis (circumcisie) is een kleine operatieve ingreep, waarbij de voorhuid wordt verwijderd. Het is goed u te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan beschreven. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding zijn voor een wijziging in de behandeling. Dit wordt met u besproken.

Lees meer

Bij een overactieve blaas kan iemand last hebben van vaak plassen overdag en ‘s nachts. Er kan sprake zijn van sterke aandrang bij het plassen waarbij ook urineverlies kan optreden. In overleg met uw arts is gekozen voor een behandeling van de overactieve blaas.

Lees meer

De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt, daar waar de plasbuis de blaas uitkomt en overgaat in de penis. De prostaat voegt vocht toe aan de zaadcellen die in de testikels worden aangemaakt. Bij een aantal mannen boven de 45 jaar gaat de prostaat groeien. Door een vergrote prostaat wordt de plasbuis dichtgedrukt.

Lees meer

Een urodynamisch onderzoek is een onderzoek naar het functioneren van de blaas en de plasbuis. Dit onderzoek wordt verricht omdat er stoornissen worden vermoed in de blaas, prostaat of plasbuis, bijvoorbeeld bij plas- of incontinentieproblemen.

Lees meer

Blaaskanker is kanker van de blaas. U heeft dan een tumor in de wand van de blaas. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van blaaskanker.

Lees meer

Uw uroloog heeft met u afgesproken dat u behandeld wordt middels een blaasspoeling. Er zijn verschillende soorten blaasspoelingen mogelijk. In onderstaande folders treft u hier meer informatie over aan.

Lees meer

In overleg met uw arts wordt bij u een hydrocèle of spermatocèle operatie verricht. Deze operatie betreft een ingreep aan het scrotum (balzak). In deze folder leest u daar meer over.

Lees meer

Een cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek. In deze folder leest u welke voorbereidingen nodig zijn, hoe het onderzoek eruit ziet en wat u daarna kunt verwachten.

Lees meer

Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven, waarbij een orgaan in beeld wordt gebracht. In dit geval de prostaat. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Lees meer

Uw arts heeft voorgesteld om een suprapubische (sp) katheter in te brengen. Een katheter is een dun slangetje dat ervoor zorgt dat de urine continu uit de blaas loopt. In deze folder leest u over wat u kunt verwachten voor, tijdens en na het onderzoek.

Lees meer

Uroflow betekent urinestraal en metrie betekent meten. Uroflowmetrie is een onderzoek waarbij de hoeveelheid en de kracht van de urinestraal binnen een bepaalde tijd wordt gemeten.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Schroom niet om je klachten met de huisarts te bespreken

Ruud, patiënt urologie

Ruud van de Pas onderging de laserbehandeling vanwege een vergrote prostaat. Ruud: ‘Ik had mijn nachtelijke toiletbezoeken nooit in verband gebracht met een lichamelijke oorzaak. Tot ik opeens niet meer kon plassen.’

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven