behandeling

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen
Een besnijdenis is een kleine ingreep, waarbij we (een deel van) de voorhuid van de penis verwijderen. Heeft uw kind last heeft van een vernauwde voorhuid? Dan kan besnijdenis een oplossing zijn.

De behandeling in stappen

Afspraak uroloog

Met een verwijzing kunt u terecht bij de uroloog in het BovenIJ ziekenhuis voor een besnijdenis. 

Voor de besnijdenis

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer. Daar brengt de arts uw kind onder narcose. Daarna neemt een medewerker u mee terug naar de wachtkamer.

De besnijdenis

Met een kleine snee verwijdert de arts de voorhuid van de penis. Uw kind voelt hier niks van. Hierna wordt de huid gehecht of geplakt. De besnijdenis duurt ongeveer 40 minuten.

Na de besnijdenis

Als uw kind goed wakker is, mag het weer eten en drinken. De verpleegkundige controleert de hartslag en de temperatuur. Heeft uw kind last van pijn? Dan is een zetpil paracetamol meestal voldoende.

Naar huis

Uw kind kan waarschijnlijk 3 uur na de ingreep weer naar huis. De arts geeft hier toestemming voor. Het is wel belangrijk dat uw kind geplast heeft.

Herstellen na besnijdenis

De eerste paar dagen na de operatie kan de eikel rood en gezwollen zijn. Hierdoor kan het even duren voor de penis er weer normaal uitziet. Omdat er geen voorhuid meer is, kan de eikel een paar weken geïrriteerd zijn. Uw kind kan een paar dagen niet naar school. Zwemmen en sporten mag pas als de wond genezen is. Dit is na ongeveer 2 weken.

*tip: Uw kind kan de penis het beste zoveel mogelijk omhoog, tegen de buik dragen.

Zorgen voor de wond

Er zijn 2 soorten besnijdenissen. Het hangt van de soort af, welke zorg uw kind thuis nodig heeft.

  • Eiffeltoren methode: de wond is gehecht met oplosbare hechtingen en er zit een pleister op. Na 24 uur mag u de pleister verwijderen. Uw kind mag 2 dagen niet douchen. Daarna mag uw kind niet te lang douchen. Anders lossen de hechtingen te snel op. Uw kind mag 2 weken niet in bad.
  • Bij de andere aanpak gebruiken we tot 24 uur na de operatie een gaasje met een verdovende gel. De penis wordt omhoog gehouden tegen de buik aan. De eerste 24 uur moet u na het plassen steeds een schoon gaasje met Urogliss op de penis doen. Zit het gaasje vastgeplakt? Dan kunt u het nat maken met lauw water, zodat het makkelijker loslaat.

Contact opnemen

Heeft uw kind na de besnijdenis koorts (hoger dan 38,5 °C) of bloedt de penis? Neemt u dan contact op met de spoedeisende hulp via telefoonnummer: 020-6346200.

Vergoeding besnijdenis bij kinderen

  • Wordt uw kind besneden omdat de voorhuid te nauw is? Dan worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Besnijdenis om godsdienstige of hygiënische redenen wordt meestal niet vergoed. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6120
  • Route 60

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven