Specialisme

Interne geneeskunde

Het geeft me voldoening als ik mijn patiënt kan helpen

portretfoto van Nynke Posthuma, Interne geneeskunde in het BovenIJ ziekenhuis
Nynke Posthuma
internist
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Interne geneeskunde

Bij het specialisme interne geneeskunde zien we patiënten met ziekten van de organen in het lichaam, zoals de nieren en lever. Ook houdt de internist zich bezig met hormonen, het afweersysteem, bloeddruk en stofwisseling. We zoeken de oorzaak van uw klachten en bieden de behandeling die bij u past.

Onderzoek

De arts van dit specialisme noemen we internist. De internist onderzoekt waar uw klachten vandaan komen en hoe we deze kunnen behandelen. De internist luistert eerst goed naar uw verhaal en stelt vragen. Ook kunnen we lichamelijk onderzoek doen, zoals bloed- of urineonderzoek of een endoscopie. De internist kijkt altijd naar het totale beeld, dat noemen we een holistische benadering.

Behandeling

Als we weten wat de oorzaak van uw klacht is, kijken we welke behandelingen hiervoor geschikt zijn. De internist kan bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, of adviezen geven voor uw leefstijl. Aanpassingen aan uw leefstijl kunnen uw aandoening verminderen of voorkomen dat nieuwe aandoeningen ontstaan. Er kan ook een operatie nodig zijn. Of u kampt met meerdere chronische ziekten. De internist betrekt dan ook andere specialisten bij uw behandeling. De internist blijft er daarbij voor zorgen dat de zorg goed op elkaar aansluit. 

Speciale aandachtsgebieden

  • diabetes
  • schildklieraandoeningen
  • kanker (maag, darm, borstkanker)
  • bloedziekten, zoals bloedarmoede

Diabetes polikliniek

Diabetes (suikerziekte) is een veelvoorkomende chronische ziekte. Dat bekent dat het niet te genezen is. Maar met goede begeleiding kunt u prima met diabetes leven. Op onze diabetes polikliniek geven we u de informatie en ondersteuning die u daarvoor nodig hebt. De internist doet dit in nauwe samenwerking met de diabetesverpleegkundige. De diabetesverpleegkundige leert u omgaan met diabetes in uw dagelijks leven.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw internist legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw internist welke behandeling het beste bij u past. 

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw internist. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De internisten in het BovenIJ werken goed samen met internisten in andere ziekenhuizen in Amsterdam, zoals OLVG en Amsterdam UMC.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6296
  • Route 48

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Een te hoge bloeddruk vergroot uw risico op hart- en vaatziekten, zoals op een hartinfarct en een beroerte.

Lees meer

Diabetes (suikerziekte), is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte (glucose) in het bloed te hoog is. Bij diabetes is het lichaam niet meer in staat om glucose goed te verwerken.

Lees meer

De schildklier produceert belangrijke hormonen. Bij een schildklieraandoening maakt deze te veel of te weinig van dit hormoon aan. We behandelen verschillende aandoeningen aan de schuldklier in het BovenIJ.

Lees meer

De oorzaak van chronische vermoeidheid is vaak niet te vinden. De internist kan u wel helpen het vertrouwen in uw eigen lichaam terug te krijgen.

Lees meer

Buikpijn komt veel voor. Het kan zeurend, stekend, krampend, continue of aanvalsgewijs zijn en op verschillende plekken in de buik voorkomen.

Lees meer

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen in het bloed. Deze rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof. Deze zuurstof is in alle organen nodig om goed te kunnen werken. U kunt bij bloedarmoede vermoeid of duizelig zijn.

Lees meer

Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. In het BovenIJ doen we onderzoek naar uw nieren en behandelen een verstoorde nierfunctie.

Lees meer

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Het is een tekort aan kalk in het bot. Hierdoor wordt het bot poreuzer, minder sterk en kan het makkelijker breken

Lees meer

Darmkanker is een kankersoort die vaak voorkomt. Er zijn verschillende soorten darmkanker. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van darmkanker.

Lees meer

De afgelopen dertig jaar is het aantal mensen in Nederland met overgewicht ruim 50% gestegen. Ook kinderen hebben steeds vaker overgewicht.

Lees meer

Bij hypercholesterolemie is er sprake van een te hoog cholesterol in het bloed.

Lees meer

Cellen kunnen zich door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de schildklier, noemen we dat schildklierkanker.

Lees meer

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Soms is de borstkanker erfelijk. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen: 1 op de 150 borstkankerpatiënten is man.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken
Nooit meer weggegaan na eerste stage

Laura, 35 jaar

Laura werkt als (oncologie) verpleegkundige op de afdeling Interne Geneeskunde/Longziekten. Daarnaast is ze op de poli actief als casemanager oncologie en als palliatief consulent. Mensen om haar heen vinden haar werk vaak zwaar. “Natuurlijk is het dat soms ook, maar het is ook gewoon wat ik doe. Ik haal voldoening uit het begeleiden van patiënten in dat zware traject. Het is fijn als je mensen kunt steunen.”

Lees meer

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven