aandoening

Bloedarmoede

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Bloedarmoede
Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen in het bloed. Deze rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof. Deze zuurstof is in alle organen nodig om goed te kunnen werken. U kunt bij bloedarmoede vermoeid of duizelig zijn.

Herken bloedarmoede

Bij bloedarmoede kunt u last hebben van:

  • toenemende en soms ernstige vermoeidheid;
  • kortademigheid bij inspanning;
  • duizeligheid;
  • dikke voeten;
  • pijn op de borst, met name bij inspanning.

Oorzaken bloedarmoede

Bloedarmoede komt meestal door een tekort aan ijzer. Bijvoorbeeld als u bloed verliest door hevige menstruaties, of een maagzweer. Of omdat er te weinig ijzer in uw voeding zit. Ook een tekort een vitamine B12 of foliumzuur kan zorgen voor bloedarmoede. Dit komt meestal doordat uw lichaam dit niet goed opneemt. Soms is de oorzaak van bloedarmoede een onvolledige voeding, bijvoorbeeld bij mensen die veganistisch eten of anorexia hebben. 

Sommige vormen van bloedarmoede zijn erfelijk. Bloedarmoede kan ook komen door een andere ziekte. De meeste mensen met een chronische aandoening, zoals reuma, nierziekte, of sommige vormen van kanker, hebben bloedarmoede. Bij patiënten met beenmergziekten komt ook vaak bloedarmoede voor. Vaak is er dan ook een afwijking van de andere bloedcellen (witte bloedcellen en bloedplaatjes). Tot slot zijn er ziekten die rode bloedcellen kapotmaken waardoor de bloedarmoede ontstaat, zoals hemolyse, vergrote miltt of ernstige infecties.

Bloedarmoede onderzoek

Bloedarmoede wordt vaak al door de huisarts vastgesteld. Dit gebeurt door een bloedonderzoek. Met bloedonderzoek kan ook vaak worden vastgesteld wat de oorzaak van de bloedarmoede is. Bij jonge menstruerende vrouwen is meestal geen aanvullend bloedonderzoek nodig. Omdat de kans op een tekort aan ijzer erg groot is, wordt vaak gelijk begonnen met ijzertabletten. Een enkele keer wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een onderliggende ziekte door middel van foto’s of een beenmergonderzoek.

Bloedarmoede behandeling

In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we u direct behandelen voor bloedarmoede. Als een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur de oorzaak van de bloedarmoede is, kan dit vaak in de vorm van pillen, injecties of infuus worden toegediend. Als de oorzaak een andere ziekte is, is het soms moeilijk iets aan de bloedarmoede te doen. Het belangrijkste is dan dat die ziekte wordt behandeld.

Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen van bloedarmoede is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6296
  • Route 48

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven