Deel via e-mail

IJzerinfusie (monoferinfusie)

Uw specialist heeft voor u een infuus met ijzer voorgeschreven. Het infuus wordt gegeven voor het behandelen van bloedarmoede. Dit ijzerinfuus wordt gebruikt indien tabletten of andere middelen met ijzerpreparaten niet snel genoeg werken en/of niet kunnen worden gebruikt.

Het doel van dit infuus is het aanvullen van de ijzervoorraden in het lichaam en het behandelen van bloedarmoede door ijzertekort. Omdat u het medicijn via een infuus toegediend krijgt, is er een afspraak met u gemaakt voor een dagopname in het ziekenhuis.

Behandeling

Er wordt een infuus bij u ingebracht door het plaatsen van een naald in uw arm. Dit gebeurt op een bed. Het medicijn zit in een infuuszak en is donkerrood/bruin van kleur. Ook wordt uw pols, bloeddruk en temperatuur voor, tijdens en na de toediening gemeten. In totaal bent u 1½ à 2 uur kwijt voor de hele behandeling.

Bijwerkingen

Zoals alle geneesmiddelen kan dit ijzerpreparaat bijwerkingen veroorzaken. Gelukkig krijgt niet iedereen bijwerkingen en of niet iedereen dezelfde bijwerkingen.

Een ijzerinfuus kan een bruine verkleuring van de huid geven als het medicijn buiten het bloedvat komt. Waarschuw daarom als u ziet dat er een zwelling ontstaat rond de insteekplaats van de infuusnaald.

Wanneer u tijdens de behandeling één van onderstaande klachten ervaart moet u dit direct aangeven bij de verpleegkundige. Wanneer u thuis klachten ervaart, kunt u contact opnemen met het ziekenhuis.

  • Vaak: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, verstopping, diarree, uitslag, reacties op de aanprikplaats. (griepachtige verschijnselen, die binnen 48 uur over moeten zijn)
  • Soms: kriebelingen, jeuk of tintelingen zonder dat daar aanleiding voor is, lage bloeddruk, roodheid, smaakstoornissen, gestoorde spijsvertering met als verschijnsel een vol gevoel in de bovenbuik, pijn in de maagstreek, boeren, misselijkheid, braken en zuurbranden, winderigheid, huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes, spierpijn, rugpijn, gewrichtspijn, koorts vermoeidheid, pijn in de borstkast, stijfheid, ongemak, vochtophoping en ernstige allergische reacties.
  • Zelden: zelden kan kortademigheid als bijwerking ontstaan.

Ontslag

Na de behandeling kunt u op eigen gelegenheid naar huis. Het is toegestaan om na de behandeling met een ijzerpreparaat auto te rijden.

U zult na ongeveer 8 dagen het resultaat van de behandeling gaan merken. De klachten die u door het ijzertekort had zullen verminderen en/of verdwijnen.

Contactinformatie afdelingen

Interne geneeskunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6296
Route 48

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven