Specialisme

Geriatrie

Het is mooi als ik iemand kan helpen zelfstandig te blijven en de patiƫnt zich goed voelt

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Geriatrie

Het specialisme geriatrie richt zich op (kwetsbare) ouderen met meerdere aandoeningen tegelijk. Dit kunnen lichamelijke en of psychische problemen zijn. De artsen van dit specialisme zijn de klinisch geriater en de internist-ouderengeneeskunde.

Onderzoek

U bespreekt uw klachten met de klinisch geriater of internist-ouderengeneeskunde. Dit kan gaan om lichamelijk klachten, zoals problemen met lopen. Of misschien bent u bang om te vallen of bent u gevallen. Maar ook problemen op psychisch of sociaal vlak komen aan bod. Soms kunt u minder goed voor uzelf zorgen of voelt u zich somber of futloos. Vaak spelen er meer problemen tegelijkertijd. Deze brengen we in kaart en we onderzoeken hoe ze met elkaar te maken hebben. Hiernaast doen we vaak lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek of een hartfilmpje.

Behandeling

Onze artsen proberen samen met u en uw naasten een oplossing te vinden. Omdat er vaak meerdere problemen tegelijk spelen, is het belangrijk de behandeling goed op u en uw manier van leven af te stemmen. Wij richten ons daarbij op behoud of herstel van uw zelfstandigheid. Ook vinden wij het belangrijk dat u de dingen kunt blijven doen die u plezier geven.

Speciale aandachtsgebieden

  • algemene achteruitgang
  • problemen met lopen of vallen
  • geheugenproblemen/ cognitieve stoornissen
  • multi-problematiek (lichamelijk, geheugen en stemming)
  • duizeligheid
  • gebruik van meerdere medicijnen

Eigen arts

In het BovenIJ ziekenhuis wordt u vanaf het begin gezien door dezelfde arts zodat u steeds een vertrouwd gezicht ziet. Uw arts luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen op afspraak met uw arts. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De klinisch geriater en de internist-ouderengeneeskunde van het BovenIJ ziekenhuis werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis. Daarnaast hebben we contact met het Meldpunt Ouderenzorg. Bij dit meldpunt proberen we dementie zo vroeg te mogelijk ontdekken. Dat is belangrijk om zo snel mogelijk met goede zorg en ondersteuning te kunnen starten.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6253
  • Route 2e etage - zuid

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Als u ouder wordt, kunt u te maken krijgen met een Milde Cognitieve Stoornis. We kunnen dit behandelen. U kunt zelf ook veel doen, door goed te blijven bewegen en geestelijk actief te blijven. U kunt meer lezen in de folder.

Lees meer

Veel ouderen hebben last van duizeligheid. Dit uit zich door verschillende klachten. U kunt zich niet lekker voelen, of licht in het hoofd. Of u voelt zich onzeker bij het opstaan en lopen en heeft angst om te vallen. Een belangrijke oorzaak hiervan is verstoring van de bloeddrukregulatie. We noemen dit orthostatische hypotensie.

Lees meer

Er is op dit moment geen behandeling om de ziekte van Alzheimer te genezen of te stoppen. Een speciale pleister die u dagelijks op u arm plakt, kan wel helpen om het proces te vertragen. We noemen dit een Rivastigmine-pleister.

Lees meer

Wanneer u of uw naaste te maken krijgt met dementie, heeft dat grote impact op jullie gezamenlijke manier van leven. Het is belangrijk om met elkaar in contact te kunnen blijven. Klinisch psycholoog Huub Buijssen schreef er een boek over aan de hand van ervaringen met zijn ouders.

Lees meer

Uw familielid of naaste is in ons ziekenhuis opgenomen vanwege een ziekte, ongeval, operatie of om een andere reden. Tijdens de opname kan uw familielid of naaste acuut verward raken. In deze folder geven wij wat meer uitleg over deze vorm van verwardheid, die wij ook wel een delier noemen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven