aandoening

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
De oorzaak van chronische vermoeidheid is vaak niet te vinden. De internist kan u wel helpen het vertrouwen in uw eigen lichaam terug te krijgen.

Herken chronische vermoeidheid

Bij chronische vermoeidheid is vermoeidheid een allesoverheersende klacht zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. U bent dan al vaak moe bij het opstaan en dit gevoel blijft bijna de hele dag door. Ook als u goed geslapen heeft, is er geen verbetering. Bij chronische vermoeidheid heeft u vaak ook klachten als concentratieproblemen, spier- en gewrichtsklachten of vage buikklachten. Door deze klachten kunt u uw werk of zelfs uw dagelijkse activiteiten niet meer goed doen.

Onderzoek en oorzaak chronische vermoeidheid

Mensen met chronische vermoeidheid lopen meestal maanden of jaren met deze klachten door voordat ze naar de dokter gaan. Soms wordt dan bij aanvullend onderzoek een oorzaak gevonden, zoals een te traag werkende schildklier. De huisarts kan ook u ook doorverwijzen naar de internist voor verder onderzoek. In zeldzame gevallen vindt de internist een oorzaak. Helaas is bij de meeste mensen geen oorzaak te vinden. Als de vermoeidheidsklachten minimaal 6 maanden duren er zijn geen lichamelijke of psychologische oorzaken te vinden, spreken we van van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Behandeling CVS

Er is geen onderzoek of test om CVS vast te stellen. Men weet ook niet goed hoe het behandeld moet worden. Een bezoek aan de internist kan wel helpen om u gerust te stellen en het vertrouwen in het eigen lichaam terug te krijgen.  Het kan ook helpen om anders te leren omgaan met deze klacht. De huisarts kan u verder begeleiden, of misschien past cognitieve gedragstherapie beter bij u. Als u niet meer werk door de klachten, kan de arbodienst van uw werkgever u begeleiden bij het hervatten van uw werk. 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6296
  • Route 48

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven