aandoening

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Diabetes Mellitus (suikerziekte)
Diabetes (suikerziekte), is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte (glucose) in het bloed te hoog is. Bij diabetes is het lichaam niet meer in staat om glucose goed te verwerken.

Oorzaak diabetes

Bij diabetes is het lichaam niet meer in staat om glucose goed te verwerken. Dat komt omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt of omdat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed te vervoeren naar de lichaamsweefsels, zoals de spieren. Als u niet genoeg insuline in uw lichaam heeft, blijft glucose dus in het bloed zitten. 

Gevolgen diabetes

Diabetes kan zorgen voor allerlei klachten en latere problemen van het hart, nieren, ogen en zenuwbanen. U kunt zelfs in coma raken. Daarom is het belangrijk om te weten óf u diabetes heeft en welke soort diabetes u heeft. Er zijn 2 soorten diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2, en enkele zeer zeldzame vormen:

  • Type 1 diabetes wordt veroorzaakt door antistoffen tegen de cellen in de alvleesklier waar de insuline wordt aangemaakt. Hierdoor wordt er (bijna) geen insuline meer gemaakt. Het ontstaat meestal op jonge leeftijd en kan alleen worden behandeld met insuline-injecties.
  • Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door (erfelijke aanleg voor) verminderde gevoeligheid voor insuline. Deze vorm ontstaat vooral bij mensen boven de 40 jaar en vooral bij (ernstig) overgewicht. Het komt vaak voor in families. Hoe ernstiger het overgewicht, hoe eerder in het leven type 2 diabetes ontstaat.

Herken diabetes

Doordat er teveel glucose in de urine zit, moet u meer plassen en meer drinken. Naast dorst is ook jeuk een verschijnsel.

Onderzoek diabetes

Diabetes kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Gekeken wordt dan hoe hoog het suikergehalte in uw bloed is. Dit gebeurt meestal met een vingerprik. Als u nuchter bent (dus als u nog niets heeft gegeten of gedronken) hoort deze onder de 5.6 (mmol/l) te zijn. Na een maaltijd mag hij niet boven de 7.8 (mmol/l) komen. Als u nuchter een waarde van 7.0 of hoger heeft of als de waarde na een maaltijd 11.1 of hoger is, heeft u diabetes.

Behandeling diabetes

Diabetes is een chronische ziekte: het is niet te genezen. Maar met goede begeleiding kunt u prima met deze aandoening leven. De behandeling van diabetes is erop gericht om het suikergehalte in uw bloed omlaag te brengen naar een normaal niveau. Dit vermindert de kans op klachten en latere complicaties. Dit gebeurt met medicijnen. Bij type 1 diabetes is de enige behandeling insuline via injecties of een pompje.

Bij type 2 diabetes is dieet en lichaamsbeweging altijd de eerste maatregel. Vooral bij overgewicht is gewichtsvermindering heel belangrijk. Vaak zijn medicijnen (tabletten) nodig en in de loop van jaren een behandeling met insuline-injecties. Een speciaal behandelteam geeft u alle informatie en hulp die u nodig heeft.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6296
  • Route 48

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven