Darmkanker
Inhoudsopgave
- Home
- Aandoening & behandeling
- Darmkanker
Herken darmkanker
Darmkanker geeft verschillende klachten. Dit hoeft niet direct te betekenen dat u ook darmkanker heeft. De klachten kunnen ook wijzen op andere gezondheidsproblemen. Kenmerken van darmkanker zijn:
- bloed in uw ontlasting;
- uw ontlastingspatroon is (plotseling) veranderd en/of u heeft steeds buikpijn;
- u bent zomaar afgevallen;
- u bent vaak moe.
Darmkanker komt vooral voor bij mensen van 50 jaar en ouder. 90% van alle patiënten is bij diagnose 50 jaar of ouder. Maar ook op jongere leeftijd kan darmkanker optreden.
Soorten darmkanker
Darmkanker ontstaat bijna altijd uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige verdikking of uitgroeisel van de darm, die kwaadaardig kan worden. Kanker kan op meerdere plekken in de darm ontstaan. Ongeveer 70% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm, waarvan weer een derde in het allerlaatste deel: de endeldarm. De diagnose darmkanker wordt 14.000 keer per jaar gesteld. Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker. 5% van deze mensen hebben een erfelijke vorm van darmkanker.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Hoe eerder darmkanker ontdekt en behandeld wordt, hoe groter de kans dat u beter wordt. Om darmkanker snel te ontdekken, kunnen mensen van 55 tot en met 75 jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Uw poep wordt dan onderzocht in het laboratorium. Als er bloed in uw poep gevonden wordt, is verder onderzoek nodig . Dit vervolgonderzoek kunt u in het BovenIJ ziekenhuis doen.
Onderzoek en diagnose
Voordat uw behandeling start, doen we onderzoek. We kijken daarbij waar uw tumor zich precies bevindt, wat voor soort tumor het is , hoe snel de tumor groeit en of er uitzaaiingen zijn. De meeste patiënten krijgen een aantal van de volgende onderzoeken: biopsie, colonoscopie, CT-scan, MRI-scan, sigmoïdescopie, tumormarkers.
Uw ziekte wordt besproken in een multidisciplinair team. Dit betekent dat specialisten met kennis over darmkanker samen overleggen en bepalen wat in uw specifieke geval de beste behandeling is. We vertellen u duidelijk en eerlijk over verschillende behandelvormen, de slagingskansen en gevolgen. Zo kunt u goed geïnformeerd een keuze maken voor het behandelplan dat voor u het meest vertrouwd voelt.
Behandeling darmkanker
Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van uw tumor. De plaats van de tumor in de darm is bepalend. Maar ook of de tumor door de darmwand groeit en of er uitzaaiingen zijn. Uiteraard zijn ook uw verdere gezondheid en conditie van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandelprogramma zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:
- chirurgie
- radiotherapie
- chemotherapie
- immuuntherapie
Folders en links
Praktische informatie
- Telefoonnummer 020-634 6296
- Route 48
Meneer Plooijer over zijn diagnose darmkanker
Drie jaar geleden merkte Willem Plooijer (79) bloed in zijn ontlasting op. Zijn huisarts adviseerde hem om een endoscopie te maken, waarna hij een afspraak maakte in het BovenIJ ziekenhuis. Helaas kreeg hij na het onderzoek direct slecht bericht: hij had darmkanker.
Lees de hele ervaring