Specialisme

Chirurgie

Door de kleinschaligheid straalt het BovenIJ ziekenhuis een bepaalde warmte uit die ik en onze patiënten heel fijn vinden

Portretfoto van Rutger Klicks, chirurg in het BovenIJ ziekenhuis
Rutger Klicks
chirurg
golf
 1. Home
 2. Specialisme & afdeling
 3. Chirurgie

Bij het specialisme chirurgie behandelen we patiënten met verschillende aandoeningen, zoals kanker, een liesbreuk of spataderen. De wachtlijsten in het BovenIJ ziekenhuis zijn kort, waardoor u zo snel mogelijk aan de beurt bent voor een operatie.

Behandeling

In het BovenIJ ziekenhuis zijn we expert in operaties bij borstkanker of een liesbreuk. Ook zijn onze chirurgen gespecialiseerd in het verwijderen van de galblaas, spataderen, aambeien en peri anale fistels. De wachttijden zijn kort, u bent snel aan de beurt voor een operatie. Als het mogelijk is, doen we een kijkoperatie. Hierbij doen we meer dan alleen kijken: we opereren via kleine gaatjes, in plaats van een grote snee. Hierdoor herstelt u sneller en is het litteken amper te zien.

Speciale aandachtsgebieden

 • operatie borstkanker
 • galblaas verwijderen
 • operatie aan liesbreuk
 • aambeien (laser)
 • peri anale fistel (laser)
 • complexe wonden
 • spataderen 

Traumachirurgie

Soms moeten mensen direct geopereerd worden, bijvoorbeeld na een ongeluk of een gevecht. Deze operaties vallen onder de noemer traumachirurgie. Onze gespecialiseerde traumachirurgen behandelen onder andere wonden, gebroken botten, letsels van inwendige organen en steekwonden. Dit doen ze samen met trauma orthopeden op de trauma polikliniek. 

Wond Expertise Centrum

Het BovenIJ Wond Expertise Centrum is het eerste gespecialiseerde centrum in Amsterdam dat zich richt op wonden. Bij ons Wond Expertise Centrum komen patiënten die een lastige wond hebben. Dit is een wond die slecht of niet geneest. Bijvoorbeeld een open been, doorligwonden (decubitus), of een diabetische voet. Met een verwijzing kunt u binnen 2 dagen terecht bij het Wond Expertise Centrum. Hier staat een gespecialiseerd team voor u klaar.

Eigen arts

U wordt behandeld door de chirurg. Dit is een arts die gespecialiseerd is operaties. In het BovenIJ ziekenhuis wordt u vanaf het begin zoveel mogelijk gezien door dezelfde chirurg, zodat u steeds een vertrouwd gezicht ziet. Uw chirurg luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

Samen beslissen

Soms zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw arts legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past. 

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw chirurg. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De chirurgen in het BovenIJ werken goed samen met chirurgen in andere ziekenhuizen in Amsterdam. Chirurgen van het BovenIJ ziekenhuis en het OLVG hebben zich verenigd in Chirurgen Maatschap Amsterdam. Daarnaast werken de chirurgen binnen ons ziekenhuis nauw samen met de artsen van de afdeling orthopedie en dermatologie.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6231
 • Route 22

 • Chirurgie polikliniek 9 dagen
 • Mammapolikliniek 3 dagen
 • (Vaat)chirurgische behandeling spataderen (heelkunde) 0 dagen
 • Aambeien behandeling 40 dagen
 • Carpaal tunnel syndroom behandeling door chirurg 28 dagen
 • Galblaas verwijderen 46 dagen
 • Liesbreuk volwassenen, operatie in dagbehandeling 50 dagen
 • Navelbreuk volwassenen, operatie in dagbehandeling 21 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Aambeien kunnen erg vervelend zijn. De pijn kan zelfs uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. Dit is niet nodig: met een kleine ingreep kunnen onze artsen de aambeien weghalen.

Lees meer

Als u last heeft van galstenen kunt u terecht in het BovenIJ. Onze chirurgen kunnen dan uw galblaas verwijderen.

Lees meer

Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een zwakke plek in de buikwand. Hierdoor kan vetweefsel of soms de darm uit de buik gaan puilen.

Lees meer

Spataderen kunnen erg vervelend worden: het doet pijn, of u krijgt zelfs een wond aan uw been. In het BovenIJ ziekenhuis onderzoeken we uw spataderen en kunnen we de klachten behandelen.

Lees meer

In het BovenIJ ziekenhuis gebruiken we vrschillende onderzoeken om erachter te komen of u borstkanker heeft.

Lees meer

Carpaal Tunnel Syndroom is een zeer veel voorkomende, hinderlijke aandoening waarbij een grote zenuw in de pols bekneld is en tintelende vingers veroorzaakt. Het BovenIJ ziekenhuis heeft een jarenlange uitgebreide ervaring met de operatieve behandeling van deze aandoening.

Lees meer

Als u borstkanker heeft, kunnen we de borst met de tumor amputeren. Deze operatie noemen we borstamputatie. U wordt geopereerd in het OLVG West. U blijft daarna 1 nacht in het ziekenhuis.

Lees meer

Als u borstkanker heeft, kan de arts een borstbesparende operatie doen. De operatie wordt gedaan in OLVG West. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Lees meer

Als u borstkanker heeft, verwijdert de chirurg uw okselklieren bij een operatie. Zo kunnen we onderzoeken of er uitzaaiingen zijn. U wordt geopereerd in OLVG West. U kunt de volgende dag weer naar huis.

Lees meer

Bij een proctoscopie bekijkt de arts met een korte kijkbuis de binnenkant van het laatste deel van de endeldarm en de anus. Deze buis heet een proctoscoop. Hiermee kunnen we ook inwendige aambeien behandelen.

Lees meer

Heeft u last van spataderen? Dan kunt u in het BovenIJ ziekenhuis terecht. De arts doet lichamelijk onderzoek, en kan met speciale apparaten meten hoe goed uw bloedvaten zijn.

Lees meer

In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we spataderen verwijderen met de ClariVein behandeling. Deze behandeling doen we in ons speciale spatadercentrum en duurt ongeveer 20 minuten per been. Daarna kunt u meteen naar huis.

Lees meer

U kunt grote spataderen in het BovenIJ ziekenhuis laten verwijderen met de Muller methode. Deze behandeling doen we in ons speciale spatadercentrum. We halen de spataderen onder plaatselijke verdoving via hele kleine sneetjes weg. Na de behandeling mag u al snel naar huis.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Dynamiek en teamwork in het BovenIJ

Je werkt in een hecht team met de chirurg, de anesthesiemedewerker en de andere operatieassistent.

In 2014 begon Jisca als leerling-verpleegkundige in het BovenIJ. Ze ontwikkelde zich steeds een stukje verder tot de hoog-complexe ingrepen. Nu is ze gediplomeerd operatieassistent. ‘Sinds mijn eerste stageperiode voel ik me echt welkom in het BovenIJ. De sfeer is warm, iedereen kent elkaar en zegt elkaar gedag', vertelt Jisca. 'Hiërarchie voel je niet, de artsen noemen we ook gewoon bij hun voornaam.’ 

Meer weten over werken bij het BovenIJ? Kijk op onze werkenbij-site.

Het verhaal van Jisca

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven