Specialisme

Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

golf
 1. Home
 2. Specialisme & afdeling
 3. Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

De artsen van het specialisme maag, darm en leverziekten (MDL) herkennen en behandelen ziektes van de maag, darm en lever. We zoeken de oorzaak en zorgen ervoor dat u de behandeling krijgt die bij u past.

Onderzoek

Heeft u aanhoudend last van uw maag of buik? Vind u wellicht bloed bij de ontlasting? Dan onderzoeken wij zo snel mogelijk wat de oorzaak is, zodat we de juiste behandeling kunnen starten. Wij werken hierbij met de nieuwste technieken en apparaten. We plannen afspraken en onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag, zodat u niet steeds naar het ziekenhuis hoeft en snel de uitslag weet. Onderzoeken voeren we grotendeels uit in het Endoscopisch Centrum.

Behandeling

In het BovenIJ ziekenhuis behandelen we de meest voorkomende maag-, darm- en leverziekten. We kunnen deze bijvoorbeeld behandelen met medicijnen. Of misschien is er een (kijk)operatie nodig om u van uw klachten af te helpen. Daarnaast geven we leefstijladviezen. Voeding en beweging kunnen namelijk invloed hebben op de gezondheid van uw spijsverteringsorganen.

Speciale aandachtsgebieden

 • problemen met het spijsverteringsstelsel (pijn, verstopping, diarree of bloedingen)
 • poliepen of tumoren in het maagdarmkanaal
 • galstenen
 • alvleesklieronstekingen
 • leverziekten of darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm)

Eigen arts

U wordt behandeld door de maag-, darm en leverarts. Dit is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van deze organen. In het BovenIJ ziekenhuis wordt u vanaf het begin gezien door dezelfde arts, zodat u steeds een vertrouwd gezicht ziet. Uw arts luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw arts legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past.

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw arts. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

De maag-, darm- en leverartsen in het BovenIJ werken goed samen met andere specialisten in het ziekenhuis. Daarbuiten werken we samen met artsen in andere ziekenhuizen in Amsterdam, zoals het OLVG en het Amsterdam UMC.

Praktische informatie

 • Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur
 • Telefoonnummer 020-634 6185
 • Route 2e etage west

 • Maag-, darm- en leverziekten (MDL) polikliniek 34 dagen
 • Coloscopie 6 dagen
 • Gastroscopie 14 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij een coloscopie bekijken we uw dikke darm met een endoscoop. Dit is een slangetje met een cameraatje aan het uiteinde. Bij het onderzoek kan de arts een stukje weefsel wegnemen om verder te onderzoeken. Ook kunnen we poliepen verwijderen, bloedingen stelpen en vernauwingen oprekken.

Lees meer

Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Dit doen we door middel van een slangetje met een klein cameraatje aan het uiteinde: de endoscoop.

Lees meer

Bent u tussen de 55 tot en 75 jaar oud, dan ontvangt u elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek bestaat uit een ontlastingstest die u zelf uitvoert en opstuurt naar een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting voorkomt. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar dat hoeft niet. Als er bloed wordt gevonden, dan is er vervolgonderzoek nodig. Hiervoor kunt u terecht in het endoscopiecentrum in het BovenIJ.

Lees meer

In overleg met uw arts heeft u besloten om een leverpunctie te laten verrichten. Bij dit onderzoek neemt de arts met een dunne holle naald een klein stukje weefsel uit de lever. Door de leverpunctie kunnen we het weefsel onder de microscoop onderzoeken om leverafwijkingen op te sporen. In deze folder geven wij u informatie over deze ingreep.

Lees meer

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een sigmoïdscopie te verrichten. In deze folder krijgt u meer informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u dient te treffen. Ook kunt u lezen wat u tijdens en na het onderzoek kunt verwachten.

Lees meer

Darmkanker is een kankersoort die vaak voorkomt. Er zijn verschillende soorten darmkanker. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van darmkanker.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Gelukkig werd ik in BovenIJ heel goed verzorgd.

Meneer Plooijer over zijn diagnose darmkanker

Drie jaar geleden merkte Willem Plooijer (79) bloed in zijn ontlasting op. Zijn huisarts adviseerde hem om een endoscopie te maken, waarna hij een afspraak maakte in het BovenIJ ziekenhuis. Helaas kreeg hij na het onderzoek direct slecht bericht: hij had darmkanker.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven