Afdeling

Endoscopie Centrum

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Endoscopie Centrum

In het Endoscopie Centrum van het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor een endoscopisch onderzoek. Daarbij kijkt de arts met een endoscoop naar de binnenkant van de maag, darmen of longen. Soms worden daarbij kleine stukjes weefsel verwijderd voor onderzoek.

Onderzoek en behandeling

In het Endoscopie Centrum doen we endoscopisch onderzoek. Een endoscoop is een flexibel slangetje met aan het uiteinde een kleine camera. De arts brengt de endoscoop naar binnen en kan op een beeldscherm de binnenkant van de maag, darmen of longen bekijken. Soms worden kleine stukjes weefsel verwijderd voor onderzoek. Ook kan de arts tijdens het onderzoek een probleem zien dat hij direct kan oplossen. Zoals het verwijderen van een poliep. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de maag-, darm- en leverarts, de chirurg of de longarts.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

U kunt ook in het Endoscopie Centrum terecht als er bij het bevolkingsonderzoek darmkanker bloed in uw poep is gevonden. We onderzoeken dan uw darmen, om te zien waar het bloed vandaan komt. Dit kan door kanker komen, maar meestal is het een poliep. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een landelijk onderzoek om darmkanker op tijd op te sporen en te behandelen.

Persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht, rust, comfort en privacy zijn heel belangrijk in het Endoscopie Centrum. Daarom wordt u als u binnenkomt opgevangen door de secretaresse. Onze medewerkers doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en nemen hier de tijd voor. 

Praktische informatie

  • Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
  • Telefoonnummer 020-634 6441
  • Route 2e etage

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Dit doen we door middel van een slangetje met een klein cameraatje aan het uiteinde: de endoscoop.

Lees meer

Bij een coloscopie bekijken we uw dikke darm met een endoscoop. Dit is een slangetje met een cameraatje aan het uiteinde. Bij het onderzoek kan de arts een stukje weefsel wegnemen om verder te onderzoeken. Ook kunnen we poliepen verwijderen, bloedingen stelpen en vernauwingen oprekken.

Lees meer

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een sigmoïdscopie te verrichten. In deze folder krijgt u meer informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u dient te treffen. Ook kunt u lezen wat u tijdens en na het onderzoek kunt verwachten.

Lees meer

Bij een bronchoscopie bekijken we uw longen met een bronchoscoop. Dit is een dunne slang waarmee we de longen in beeld kunnen krijgen.

Lees meer

Bij een proctoscopie bekijkt de arts met een korte kijkbuis de binnenkant van het laatste deel van de endeldarm en de anus. Deze buis heet een proctoscoop. Hiermee kunnen we ook inwendige aambeien behandelen.

Lees meer

Een pleurapunctie is een onderzoek waarbij er vocht wordt weggehaald. Dit vocht bevindt zich tussen het borst- en longvlies. Via een naald haalt de longarts een hoeveelheid vocht weg. Het vocht kan eventueel voor verder onderzoek worden opgestuurd naar het laboratorium.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken
De endoscopie verpleegkundige was heel begripvol en stelde mij gerust. Zij gaf mij het vertrouwen dat het goed zou komen.

'Ik ben heel blij dat ik dit onderzoek heb gedaan.'

De eerste oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker negeerde ze. Toen ze voor de tweede keer een uitnodiging kreeg gaf Mechteld (57) hier toch gehoor aan. Omdat er bloed in haar ontlasting gevonden werd, werd zij uitgenodigd voor een coloscopie.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven