onderzoek

Gastroscopie

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Gastroscopie
Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Dit doen we door middel van een slangetje met een klein cameraatje aan het uiteinde: de endoscoop.

Voorbereiding

  • De avond voor het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur 's nachts niet meer eten, drinken en roken.
  • Is het onderzoek na 13.00 uur afgesproken? Dan kunt u 's morgens voor 7.00 uur een kopje thee met een beschuitje nemen. Medicijnen kunt u met een klein slokje water innemen.
  • Krijgt u een roesje? U mag dan niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of een taxi, Regelt u dus dat iemand u ophaalt en naar huis brengt. 

Het onderzoek in stappen

Naar de huisarts

Voor dit onderzoek is een verwijzing van uw huisarts nodig.

Melden

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de receptie van het Endoscopie Centrum (2e etage). Een medewerker neemt u mee naar de behandelkamer. Uw naaste blijft in de wachtkamer of gaat naar huis. Mocht u een roesje krijgen, wordt uw naaste gebeld als u opgehaald kunt worden.

Informatie over medicijngebruik

Vertel de arts van het BovenIJ:

  • of u bloedverdunners gebruikt;
  • of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen;
  • of een hart- of longaandoeningen heeft;
  • of u (misschien) zwanger bent;
  • of u diabetes heeft.

Verdoving

U krijgt van onze medewerker een drankje tegen het schuimen in de maag. Daarna krijgt u een verdovende spray in de keel.

Bijtring

U gaat op uw linkerzij op het bed liggen en u krijgt een bijtring tussen uw tanden. Deze bijtring zorgt ervoor dat u niet in de endoscoop bijt.

Endoscoop naar binnen

De arts brengt een slangetje met een cameraatje in uw mond: dit is de endoscoop. We blazen lucht naar binnen, zodat we alles goed kunnen bekijken. Waarschijnlijk moet u hiervan boeren. Dit is normaal, u hoeft zich hiervoor niet te schamen. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Slap voelen

Na het onderzoek kunt u wat slap zijn, doordat u nog niets gegeten en gedronken hebt. Ook kunt u buikpijn hebben, windjes laten en last van oprispingen hebben. Dit is normaal: het komt doordat u extra lucht in het lichaam heeft.

Eten en drinken

Een half uur na het onderzoek mag u een slokje water proberen. Gaat dit goed? Dan mag u weer alles eten en drinken. Voelt dit niet goed? Dan wacht u steeds 10 minuten om weer te proberen.

Naar huis

Heeft u geen roesje gehad? U mag dan direct naar huis. Met een roesje blijft u minimaal een uur op de uitslaapkamer. Wanneer u zich goed voelt, de controles goed zijn en u heeft gegeten en gedronken, mag u naar huis.

Let op: u mag dan niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of een taxi. Iemand moet u ophalen en naar huis brengen.

Uitslag

De voorlopige uitslag wordt direct aan u gemeld. Als u een roesje krijgt zal de dokter de uitslag met u bespreken of de uitslag meegeven per brief. 

Definitieve uitslag

De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts waarbij u onder behandeling bent.  Komt u via de huisarts? Dan laat de huisarts u de uitslag weten.

Heeft u na het onderzoek nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Praktische informatie

  • Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
  • Telefoonnummer 020-634 6441
  • Route 2e etage

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven