onderzoek

Anusonderzoek (proctoscopie)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Anusonderzoek (proctoscopie)
Bij een proctoscopie bekijkt de arts met een korte kijkbuis de binnenkant van het laatste deel van de endeldarm en de anus. Deze buis heet een proctoscoop. Hiermee kunnen we ook inwendige aambeien behandelen.

Voorbereiding

  • Het is prettig als een naaste met u mee kan komen om u te ondersteunen voor en na het onderzoek.
  • Wordt er iets verwijderd, zoals een aambei? Dan kunt u na deze behandeling een beetje bloed verliezen. Neem daarom voor de zekerheid een extra onderbroek mee.

Naar de huisarts

Uw huisarts verwijst u door voor dit onderzoek.

Informatie over medicatie

Vertel de arts van het BovenIJ van tevoren of u:

  • bloedverdunners gebruikt
  • een stoma heeft
  • overgevoelig bent voor medicijnen
  • (mogelijk) zwanger bent
  • of u een hart- of longaandoening heeft

Melden

U meldt zich 10 minuten voor de afgesproken tijd bij de receptie van het Endoscopie Centrum (2e etage) van het BovenIJ ziekenhuis.

Naar de behandelkamer

Een medewerker neemt u mee naar de behandelkamer. Uw naaste blijft in de wachtkamer.

Het onderzoek

U doet uw onderkleding uit en gaat met opgetrokken knieën op uw linkerzij liggen. We brengen de proctoscoop via de anus naar binnen. Dit kan pijnlijk zijn en een drukkend gevoel geven, alsof u moet poepen. Als we aambeien behandelen, kan dit pijnlijk zijn. Het is belangrijk dat u rustig door ademt en zoveel mogelijk ontspant.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Als we een stukje weefsel weghalen om te onderzoeken, duurt het 10 minuten. We kunnen inwendige aambeien behandelen. Dit duurt 5 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleedt u zich weer aan. Misschien komt er wat lucht of vocht uit uw anus. Dat is normaal.

Naar huis

U kunt met eigen vervoer weer naar huis. Bent u wat ouder of niet helemaal fit? Zorg er dan voor dat iemand u thuis kan brengen.

Bloed in ontlasting

Als er aambeien behandeld zijn of een stukje weefsel is verwijderd, kan er wat bloed bij uw ontlasting zitten. Verliest u veel bloed? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.

Pijn na behandeling

Heeft u last van pijn? Dan kunt u paracetamol nemen. U mag maximaal 6x500 mg paracetamol per dag.

Aambeien verwijderen

Zijn uw aambeien behandeld? Zorg er dan voor dat u de eerste dagen veel drinkt, zodat uw poep niet te hard wordt. U kunt na de ingreep een paar dagen pijn aan de anus hebben. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol, géén aspirine! Dit verdunt u bloed.

Wordt de pijn erger? Neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij het volgende bezoek op de polikliniek van uw chirurg. Of u krijgt de uitslag van uw huisarts.

Praktische informatie

  • Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
  • Telefoonnummer 020-634 6441
  • Route 2e etage

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven