Specialisme

Longgeneeskunde

Ik kijk breder dan het medische probleem. Wat is belangrijk in het leven van de patiënt?

portretfoto van Bob Groot, longgeneeskunde in het BovenIJ ziekenhuis
Bob Groot
longarts
golf
Longartsen teamfoto
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Longgeneeskunde

De longarts behandelt aandoeningen die te maken hebben met het ademhalen: de longen, luchtwegen en borstkas. Het specialisme longgeneeskunde richt zich op onderzoek, behandeling en het voorkomen van longziekten.   

Onderzoek

Heeft u last van luchtwegklachten, zoals benauwdheid of aanhoudend hoesten? Dan zoekt de longarts door middel van diverse onderzoeken zo snel mogelijk naar de oorzaak, zodat we de juiste behandeling kunnen starten. Wij werken hierbij met de nieuwste technieken en apparatuur. We plannen afspraken en onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag. Deze onderzoeken vinden plaats op de longfunctieafdeling, radiologieafdeling en door middel van bloedonderzoek.

Longproblemen in Amsterdam-Noord

Van oudsher spelen longartsen een belangrijke rol in het BovenIJ ziekenhuis. In Amsterdam-Noord werkten lange tijd veel mensen in de scheepsbouw en havens. We wisten toen nog niet dat asbest slecht was voor de longen. Daardoor hebben veel mensen in Amsterdam-Noord ernstige longklachten.

Speciale aandachtsgebieden

  • longfunctieonderzoek gericht op analyse van COPD of astma
  • inspanningsonderzoek (ergometrie) gericht op analyse benauwdheid
  • (verdenking op) longkanker
  • slaaponderzoek; polygrafie en polysomnografie

Eigen arts

U wordt behandeld door de longarts. Deze arts is gespecialiseerd in aandoeningen die te maken hebben met het ademhalen. In het BovenIJ ziekenhuis ziet u vanaf het begin af aan dezelfde longarts. Een vertrouwd gezicht dus. Uw arts luistert goed naar uw verhaal en doet onderzoek als dit nodig is.

Samen beslissen

Vaak zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw longarts legt duidelijk de voor- en nadelen hiervan uit. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw arts de aanpak van uw probleem. 

Speciale poliklinieken en spreekuren

Een chronische ziekte heeft veel invloed op uw leven. Om u hierbij goed te begeleiden, hebben wij speciale spreekuren en themapoliklinieken. Bijvoorbeeld van de longverpleegkundige en de rook-stop-poli.

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw longarts. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Samenwerking

Onze longartsen werken goed samen met andere medisch specialisten. Zowel binnen het ziekenhuis als daarbuiten. Op het gebied van longkanker werken we samen met het OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Met het Amsterdam UMC  werken we samen aan de behandeling van astma en aan interstitiële longziekten. Dit is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij het interstitium, de ruimte tussen longblaasjes en bloedvaten, ziek is. De GGD Amsterdam is betrokken bij infectieziekten en de behandeling en bestrijding van tuberculose.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6292
  • Route 46

  • Longgeneeskunde polikliniek 8 dagen
  • Slaapapneu onderzoek 27 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Bij de longziekte COPD heeft u moeite met ademen. Dit komt doordat uw longen beschadigd zijn. COPD komt meestal door veel roken.

Lees meer

Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegen. Deze ontsteking is chronisch. Dit betekent dat het niet meer weggaat. Door de ontsteking worden de luchtwegen smaller en sneller geprikkeld. Hierdoor is ademhalen moeilijker.

Lees meer

Bij een longontsteking zijn uw longblaasjes en het omliggende longweefsel ontstoken. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van een longontsteking.

Lees meer

Bij longkanker zit er een tumor in de longen. Deze tumor kan dichtbij de luchtpijp zijn, of dieper in de longen. U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van longkanker.

Lees meer

Bij de aandoening slaapapneu vallen tijdens de slaap de bovenste luchtwegen dicht door spierverslapping. Hierdoor stopt u tijdelijk met ademen. Gebrek aan zuurstof zorgt voor een reflex die u helemaal of gedeeltelijk wakker maakt.

Lees meer

Bij een bronchoscopie bekijken we uw longen met een bronchoscoop. Dit is een dunne slang waarmee we de longen in beeld kunnen krijgen.

Lees meer

COPD is niet te genezen. Wel biedt BovenIJ hulp bij stoppen met roken. U wordt door een speciaal team begeleid.

Lees meer

Astma is niet te genezen, maar er valt wel goed mee te leven. Wij ondersteunen u hierbij in het BovenIJ.

Lees meer

U kunt in het BovenIJ ziekenhuis terecht om te onderzoeken of u longkanker heeft. Een sneldiagnostiek-traject zorgt ervoor dat patiënten met een afwijking op de longfoto snel duidelijkheid krijgen.

Lees meer

Een pleurapunctie is een onderzoek waarbij er vocht wordt weggehaald. Dit vocht bevindt zich tussen het borst- en longvlies. Via een naald haalt de longarts een hoeveelheid vocht weg. Het vocht kan eventueel voor verder onderzoek worden opgestuurd naar het laboratorium.

Lees meer

Borstvlieskanker is een tumor afkomstig uit het borstvlies. Borstvlieskanker is een vrij zeldzame ziekte. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht voor behandeling van borstvlieskanker.

Lees meer

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte van het afweersysteem waarbij ontstekingen ontstaan. Bij zo’n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. Deze ophopingen heten granulomen. Negen van de tien mensen met sarcoïdose hebben er last van in de longen. Het longweefsel kan dan langzaam vol raken met littekens. Dit zorgt na verloop van tijd voor beschadiging van de longen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven