onderzoek

Darmonderzoek (coloscopie)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Darmonderzoek (coloscopie)
Bij een coloscopie bekijken we uw dikke darm met een endoscoop. Dit is een slangetje met een cameraatje aan het uiteinde. Bij het onderzoek kan de arts een stukje weefsel wegnemen om verder te onderzoeken. Ook kunnen we poliepen verwijderen, bloedingen stelpen en vernauwingen oprekken.

Voorbereiding 

  •  Regelt u van tevoren dat iemand u ophaalt en naar huis brengt. U krijgt namelijk een roesje en mag na het onderzoek niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of een taxi.
  • Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw dikke darm helemaal schoon is. Dit doet u thuis zelf met een speciaal dieet en laxeermiddel, genaamd Moviprep. De avond voor het onderzoek, waarbij het avondeten uw laatste maaltijd is, start u met drinken van dit middel. U drinkt die avond minimaal 1 liter Moviprep en 1 liter helder drinken. Bij een onderzoek in de ochtend kunt u dit de volgende ochtend om 4.00 herhalen. Indien uw onderzoek 's middags plaatsvindt kunt u dit om 8.00 doen.
  • Heeft u een stoma? Dan neemt u contact op met onze stomaverpleegkundige, die u verder helpt.

Het dieet

U begint 2 dagen voor het onderzoek met een vezelarm dieet. Dit betekent dat u dingen eet waar weinig vezels in zitten. Blijf in de buurt van een toilet: door uw dieet en het gebruikte laxeermiddel moet u vaker naar het toilet. Ook kunt u last krijgen van buikkrampen. Uiteindelijk is uw ontlasting zo dun als water en heeft het een lichtgele kleur.

Wel eten:

  • Beschuit, wit of licht brood met margarine of boter. Magere vleeswaren, zoals ham, rookvlees of kipfilet, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes.
  • Bepaald fruit, zoals: zacht, rijp fruit of fruit uit blik of pot, zonder pitjes of schil. Appelmoes, vruchtenmoes.
  • Warme maaltijden, zoals: soep zonder groenten, wel met vlees en/of vermicelli. Aardappelen, witte rijst, pasta. Licht gebraden mager vlees, vis of kip (zonder vel).
  • Zacht gekookte groenten zoals: bietjes, bloemkool, broccoli, worteltjes.
  • Toetjes: vla, pudding, kwark of yoghurt.

Niet eten:

  • Volkoren graanproducten, zoals: brood met zaden, volkorenbrood, volkoren en meergranen pasta en zilvervliesrijst.
  • Vezelige groenten, zoals: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika’s, rauwkost.
  • Bepaald fruit, zoals: sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten.
  • Noten, pinda’s en zaden

Informatie over medicijnen

Vertel de arts van het BovenIJ van tevoren of u:

  • allergisch bent voor bepaalde medicijnen;
  • afwijkingen aan hart- en/of bloedvaten heeft;
  • een longaandoening heeft;
  • (mogelijke) zwanger bent;
  • suikerziekte heeft;
  • een stoma heeft;
  • een oogaandoening heeft, zoals glaucoom.

Stoppen met medicatie

Met een aantal medicijnen moet u voor het onderzoek stoppen. Uw arts van het BovenIJ heeft hierover afspraken met u gemaakt. Het gaat hierbij om: 

  • bloedverdunners 
  • pijnstillers
  • diabetesmedicijnen 
  • ijzertabletten

Andere medicijnen

Andere medicijnen kunt u gewoon blijven innemen. Neem een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt. Dit overzicht kunt u gratis ophalen bij uw apotheek. De arts weet dan welke medicijnen u gebruikt.

Het onderzoek in stappen

Laxeermiddel

Voor uw onderzoek start u met een laxeermiddel. De avond voor het onderzoek, waarbij het avondeten uw laatste maaltijd is, start u met drinken van dit middel. U drinkt die avond minimaal 1 liter Moviprep en 1 liter helder drinken. Bij een onderzoek in de ochtend kunt u dit de volgende ochtend om 4.00 herhalen. Indien uw onderzoek 's middags plaatsvindt kunt u dit om 8.00 doen.

U kunt meer lezen in de folder.

Drinken

U mag 2 uur voor het onderzoek niets meer drinken. Daarvoor mag u alleen heldere vloeistoffen drinken zoals: water, heldere bouillon, heldere vruchtensappen (zonder vruchtvlees), frisdranken zonder prik en thee (geen koffie).

Geen bodylotion

Zorg dat u op de dag van het onderzoek geen bodylotion of andere crème op uw lichaam doet. Dit kan storing geven aan de apparatuur. 

Melden

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de receptie van het Endoscopie Centrum (2e etage).

Naar behandelkamer

Onze verpleegkundige haalt u op en neemt u mee naar de behandelkamer. Uw naaste blijft in de wachtkamer of gaat naar huis. 

Roesje

U doet uw onderkleding uit en gaat op de behandeltafel liggen. U krijgt een infuusnaald in uw arm. Hierdoor krijgt u het roesje zodat u licht slaapt.

Het onderzoek

We bekijken uw darm met een endoscoop. Dit is een slangetje met een cameraatje aan het uiteinde. De arts schuift via de anus de endoscoop de darm in. Dit kan gevoelig zijn. We blazen lucht door de endoscoop, zodat we alles beter kunnen zien. Dit kan pijn doen. Als u een wind laat, wordt de pijn waarschijnlijk minder. Het onderzoek duurt 30-45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek brengen we u naar onze uitslaapkamer. Na ongeveer 1 uur bent u bijgekomen van het onderzoek. U mag dan onder begeleiding van uw naaste naar huis. Begeleiding wordt ongeveer een half uurtje van tevoren gebeld om u op te komen halen vanuit de uitslaapkamer

Naar huis

De voorlopige uitslag wordt direct aan u gemeld. Als u een roesje krijgt zal de dokter de uitslag met u bespreken of de uitslag meegeven per brief. 

Let op: u mag dan niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of een taxi. Iemand moet u ophalen en naar huis brengen.

Klachten

Na het onderzoek kunt u nog last hebben van buikpijn, lucht in de darm of wanneer u naar het toilet gaat. Hebben we bij het onderzoek stukjes weefsel of poliepen verwijderd? Dan kan er tot 14 dagen na het onderzoek een beetje bloed uit uw anus komen. Dit is normaal. 

Huisarts waarschuwen

Neem contact op met de huisarts als u veel bloed verliest uit de anus. Of als u erg veel last van buikpijn en koorts krijgt. ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend belt u de spoedeisende hulp van het BovenIJ ziekenhuis.

De uitslag

De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts waarbij u onder behandeling bent.  Komt u via de huisarts? Dan laat de huisarts u de uitslag weten.

Heeft u na het onderzoek nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Praktische informatie

  • Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
  • Telefoonnummer 020-634 6441
  • Route 2e etage

De endoscopie verpleegkundige was heel begripvol en stelde mij gerust. Zij gaf mij het vertrouwen dat het goed zou komen.

'Ik ben heel blij dat ik dit onderzoek heb gedaan.'

De eerste oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker negeerde ze. Toen ze voor de tweede keer een uitnodiging kreeg gaf Mechteld (57) hier toch gehoor aan. Omdat er bloed in haar ontlasting gevonden werd, werd zij uitgenodigd voor een coloscopie.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven