Darmonderzoek (coloscopie)
U heeft een afspraak voor een onderzoek van de dikke darm (coloscopie). In deze folder kunt u lezen over het onderzoek en over de voorbereidingen die nodig zijn. Ook leest u wat u tijdens en na het onderzoek kunt verwachten.

Wat kan de arts zien tijdens het onderzoek?
- Divertikels: kleine uitstulpingen in de wand van de dikke darm, deze kunnen gaan ontsteken.
- Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa: chronische ontstekingsziekten van de darm.
- Poliepen: kleine, meestal goedaardige gezwellen in de dikke darm. Sommige soorten poliepen kunnen, als ze groter groeien, kwaadaardig worden. Om die reden zullen we in principe alle poliepen verwijderen.
- Darmkanker: bij kanker van de dikke darm en de endeldarm bevindt zich een kwaadaardig gezwel in de darmwand.
Voorbereiding thuis
Begeleiding
Omdat u sedatie krijgt voor dit onderzoek, is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van het Endoscopie Centrum. U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of taxi. Tot de ochtend na het onderzoek mag u zelf niet actief deelnemen aan het verkeer.
Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan.
Vezelarm dieet
- Broodmaaltijden met beschuit, wit of licht bruinbrood met margarine of boter. Magere vleeswaren, zoals ham, rookvlees of kipfilet, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes.
- Fruit zoals: zacht, rijp fruit of fruit uit blik of pot, zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes.
- Warme maaltijden, zoals: soep zonder groeten, wel met vlees en/of vermicelli. Aardappelen, witte rijst, pasta. Licht gebraden mager vlees, vis of kip (zonder vel).
- Gaar gekookte groenten zoals: jonge bietjes, bloemkool, broccoli, worteltjes.
- Desserts: vla, pudding, kwark of yoghurt.
- Volkoren graanproducten zoals: brood met zaden, volkorenbrood, volkoren en meergranen pasta en zilvervliesrijst.
- Vezelige groenten zoals: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika’s, rauwkost.
- Bepaalde fruitsoorten zoals: sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten.
- Noten, pinda’s en zaden
Laxeermiddel Pleinvue
Drinken (tot 2 uur voor het onderzoek)
Belangrijk: Als de dikke darm niet goed schoon is, kan het onderzoek niet plaatsvinden of moet het onderzoek halverwege gestaakt worden. Het onderzoek zal dan opnieuw ingepland moeten worden.
Wat kunt u verwachten?
De dag van het onderzoek
- U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de receptie van het Endoscopie Centrum.
- De verpleegkundige haalt u op en bereidt u voor op het onderzoek.
- Dit is het moment dat uw eventuele begeleider de ruimte verlaat. Uw begeleider kan niet bij het onderzoek aanwezig zijn.
- Voor het onderzoek kleedt u zich van onderen uit en gaat op het onderzoeksbed liggen.
- U krijgt een infuusnaald in uw arm, waardoor u tijdens het onderzoek een pijnstiller en eventueel een slaapmiddel (roesje) krijgt.
- Wij meten tijdens het onderzoek uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.
- Het onderzoek duurt 30-45 minuten.
- U ligt tijdens het onderzoek op de linkerzij. De arts kan u vragen om tijdens het onderzoek op uw rug te gaan liggen of op uw andere zij te draaien.
- De arts schuift via de anus de endoscoop de darm in. Dit kan gevoelig zijn.
- Er wordt lucht in de darm geblazen zodat de darm zich kan openen. Dit kan pijn doen, als u een wind laat zakt de pijn meestal af.
- Soms vraagt de arts aan de verpleegkundige om met de handen te drukken op uw buik.
- Nadat het verste punt is bereikt, trekt de arts de endoscoop langzaam terug. Op dit moment vindt het onderzoek en de eventuele behandeling plaats.
- Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt de ingeblazen lucht zoveel mogelijk verwijderd.
- Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer op de afdeling gebracht.
- Als u bent bijgekomen van het onderzoek en de medicatie (na ongeveer 1,5 uur) en zich geen bijzonderheden hebben voorgedaan, mag u onder begeleiding naar huis.
Na het onderzoek - complicaties
Als er stukjes weefsel zijn weggenomen of poliepen verwijderd, kunt u tot 14 dagen na het onderzoek bloedverlies hebben. Een kleine hoeveelheid is niet erg, bij ruim bloedverlies neemt u contact op met uw behandelend arts of huisarts.
De uitslag
Uitslag na bevolkingsonderzoek
Hebt u het onderzoek ondergaan naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek? Dan bellen wij u een week na het onderzoek over de uitslag.
Belangrijk!
- een allergie voor bepaalde geneesmiddelen;
- afwijkingen aan hart- en/of bloedvaten;
- longaandoeningen;
- (mogelijke) zwangerschap;
- suikerziekte;
- of u een stoma heeft;
- of u een oogaandoening heeft, zoals glaucoom.
Medicijnen
- Bloedverdunners: als de arts tijdens de coloscopie een poliep verwijdert, ontstaat er een wondje aan de binnenzijde van de darm. Bij het gebruik van bloedverdunnende middelen kan er een langdurige bloeding optreden. Als u bloedverdunners gebruikt, is het dus belangrijk dat u uw arts hierover informeert.
- Pijnstillers: een aantal pijnstillers kan een bloed verdunnende werking hebben. Als u pijnstillers gebruikt, overleg dan van tevoren met uw behandelend arts.
- Diabetesmedicijnen: bent u diabetespatiënt, overleg dan met uw arts of de (diabetes)verpleegkundige hoe u het gebruik van tabletten of de insulinedosering moet aanpassen.
- IJzertabletten: als u ijzertabletten gebruikt moet u het gebruik, in overleg met uw arts, 10 dagen voor het onderzoek stoppen, omdat anders de darm niet goed te reinigen is.
Heeft u nog vragen?
Bent u verhinderd?
Contactinformatie afdelingen
Maag-, darm- en leverziekten (MDL) polikliniek
Openingstijden | Maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur |
Telefoonnummer | 020-634 6185 |
Route | 2e etage west |