Onderzoek terwijl u (licht) slaapt

Binnenkort krijgt u een onderzoek bij het Endoscopie Centrum (2e etage). U hebt met de arts afgesproken dat u tijdens dit onderzoek in een lichte slaap (roes) wordt gebracht. In deze folder leest u hoe dit precies in zijn werk gaat.

Waarom een roes

Door een roes (sedatie) verloopt een onaangename ingreep prettiger voor u. 

U bent dan minder bang, u voelt zich gemakkelijker en heeft minder pijn. De roes is géén volledige narcose. Hierdoor kan het zijn dat u zich deels bewust bent van dat wat er om u heen gebeurt. 

Voorbereiding

 • U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de receptie van het Endoscopie Centrum (2e etage).
 • Begeleiding: Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat u na het onderzoek door iemand naar huis wordt gebracht. De roes kan tot 12 uur na het onderzoek in uw lichaam blijven, hierdoor kunt u minder alert en vergeetachtig zijn. De verpleegkundige op het endoscopie centrum noteert het telefoonnummer van uw begeleider in uw dossier zodat deze na het onderzoek gebeld kan worden. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat u na het onderzoek zelfstandig b.v. lopend, met fiets, bus of taxi, naar huis gaat. 
 • Ook kunt u gedurende 12 uur na toediening van de roes niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer, niet werken en geen alcohol drinken. Het is verstandig deze dag geen belangrijke beslissingen te nemen. 
 • Verzorging: Zorg dat uw huid schoon is voor het onderzoek. Verwijder make-up, nagellak én piercings. Laat uw sieraden, zoals ringen en andere kostbaarheden, thuis.

Toediening roes

Op de onderzoekskamer meten wij uw bloeddruk, de polsfrequentie en het zuurstofgehalte in het bloed. U krijgt een metertje aan uw vingertop en een band om de arm. De endoscopie verpleegkundige/assistent brengt een infuusnaald in. Zo nodig kunt u extra zuurstof krijgen via de neus. 

De endoscopie verpleegkundige of arts dient u daarna via het infuus een slaapmiddel (Midazolam) en soms ook een pijnstiller (Fentanyl) toe. Hierdoor voelt u zich al snel ontspannen of slaperig.

Na het onderzoek

Na het onderzoek brengen we u naar het Dagcentrum, ook op de 2e etage, waar u de roes kunt uitslapen. U blijft hier onder controle tot circa 1-1,5 uur na het onderzoek en tot u goed wakker bent. Hierna wordt het infuus verwijderd. Aansluitend haalt uw begeleider u op. 

Nadelen en risico’s

 • Een nadeel kan zijn dat u enkele uren suf bent en mogelijk de herinnering aan het onderzoek en de uitslag mist. Bovendien kunnen er in zeldzame gevallen problemen met de ademhaling of de hartfunctie ontstaan. Dit komt voor bij 1 op de 1000 patiënten. De problemen zijn goed te behandelen met medicijnen.

Wanneer u na thuiskomst ernstige klachten krijgt, kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp.

Belangrijk!

Vertel de arts voor het onderzoek dat: 

 • U allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen.
 • U zwanger/ of mogelijk zwanger bent.
 • U een longaandoening heeft.
 • U een hart- en vaataandoening heeft. 
 • U diabetes heeft. 
 • U bloed verdunnende middelen gebruikt. 

Begeleiding

Omdat u sedatie krijgt voor dit onderzoek, is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van het Endoscopie Centrum. U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of taxi. Tot de ochtend na het onderzoek mag u zelf niet actief deelnemen aan het verkeer.

 Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan.

Klachten of opmerkingen

Wij doen er alles aan uw bezoek aan ons ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kan echter voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij raden u aan uw opmerkingen of klachten direct te bespreken met de betrokkene(n) of de leidinggevende van onze afdeling. Andere mogelijkheden vindt u in de folder ‘Klachtenregeling’, ook kunt u kijken op www.bovenij.nl onder klachten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Contactinformatie afdelingen

Endoscopie Centrum

Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur
Telefoonnummer 020-634 6441
Route 2e etage

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven