Afdeling

Buikpijn polikliniek (kindergeneeskunde)

golf
 1. Home
 2. Specialisme & afdeling
 3. Buikpijn polikliniek (kindergeneeskunde)

De polikliniek buikpijn is speciaal voor kinderen tot 18 jaar met buikpijn. Dit komt vaak voor en is erg vervelend. In de polikliniek onderzoeken we wat de oorzaak is, en bedenken we samen met kind en ouders een behandeling. 

Eerste afspraak

We gaan uitgebreid in gesprek met u en uw kind: wat is er precies aan de hand? Hoe lang en hoe vaak heeft uw kind last van de klachten? Ook willen we weten hoe de klachten het leven beïnvloeden: kan het kind nog gewoon naar school, sport of een verjaardagspartijtje? Of lukken veel dingen niet goed? Buikpijn is niet alleen vervelend voor het lichaam, maar ook voor de geest: kinderen kunnen angstig en gefrustreerd zijn waardoor de buikpijn erger kan worden. Hier hebben wij ook aandacht voor. Eventueel vragen we de kinderpsycholoog om hierbij te helpen.

Onderzoek naar de oorzaak

We doen lichamelijk onderzoek: we meten en wegen het kind. Het is belangrijk dat u het groeiboekje van uw kind meeneemt naar de eerste afspraak. Vaak vragen we ouders om een dagboekje bij te houden, waarin zij opschrijven hoe vaak hun kind plast of poept. Om de oorzaak van de buikpijn te vinden, is soms bloedonderzoek of een test in de poep nodig.

We plannen onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag. Daardoor hoeven jullie niet vaak naar het ziekenhuis te komen en weet u snel de uitslag.

Uitslag en behandelplan

Als we onderzoek hebben gedaan, nemen we contact met u op om de resultaten te bespreken. Daarna maken we samen met u een plan om de klachten te behandelen. We behandelen buikpijn bijvoorbeeld met medicijnen, advies over voeding, of medische hypnose. De kinderarts heeft regelmatig contact met u om te horen hoe de behandeling gaat en of u advies nodig heeft.

Hypnose bij buikpijn

Kinderen die last hebben van een prikkelbare darm, kunnen we helpen met medische hypnose. Hierbij leert onze kinderpsychologe het kind om zichzelf onder hypnose te brengen. Dit klinkt zweverig, maar dat is het niet: het is een soort meditatie, waardoor uw kind zich meer kan ontspannen. Hierdoor zullen de darmen beter werken en minder pijn doen. Zo wordt het kind weer baas over eigen lichaam, en komt er meer zelfvertrouwen. Deze behandeling geven we in het ziekenhuis. Ook kun je wat oefeningen thuis doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat hypnose bij buikpijn helpt. 

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020-634 6120 (polikliniek kindergeneeskunde)
 • Route 60

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Medische hypnose kan helpen bij klachten waarbij het lichaam ontregeld is. Denk aan het prikkelbare darm syndroom (PDS), spanningshoofdpijn en slaapproblemen. Het lichaam blijft dan gespannen en het lukt dan vaak niet goed meer om te ontspannen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Veelgestelde vragen

Medische zorg

Verstopping betekent dat uw kind moeite heeft met poepen. Uw kind poept dan minder dan 3 keer per week, heeft last van buikpijn en heeft harde of droge poep (ontlasting). Door de harde ontlasting kan het poepen pijn doen.

Verstopping betekent dat uw kind moeite heeft met poepen. Dit merkt u bijvoorbeeld doordat uw kind minder dan 3 keer per week poept, harde, pijnlijke of moeizame poep heeft en/of last heeft van krampende buikpijn. Er kan ook sprake zijn van een poepfile: dan kan er elke dag ontlasting komen, die misschien niet eens erg hard is, maar staat er toch veel poep in de rij in de darm. Dat leidt ook vaak tot buikpijn (met kramp). Als het poepen zo pijnlijk is gaan kinderen het vaak ophouden, waardoor de verstopping nog erger wordt. Als obstipatie lang bestaat dan rekt de darmwand ook wat uit, waardoor deze minder goed kan knijpen. Dan is het belangrijk om met de medicijnen de poep een lange periode, bijvoorbeeld 3-6 maanden – soepel te houden zodat de darm kan herstellen.

Bij een prikkelbare darm zijn de darmen extra gevoelig. Uw kind kan hierdoor heftige buikkrampen hebben of last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik. Dit noemen we het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Ik weet nu beter hoe ik met de hoofdpijn kan omgaan

Riekje (12) heeft last van migraine

Hoofdpijn of zelfs migraine is niet iets dat je bij kinderen graag ziet. Maar toch zijn er kinderen en jongeren die er last van hebben. Zij kunnen met hun hoofdpijnklachten terecht bij de hoofdpijnpolikliniek in het BovenIJ ziekenhuis. Riekje (12), een leuke, spontane jongedame is één van hen. Zij heeft last van migraine.

Lees de hele ervaring
Aandacht voor hoofdpijn bij kinderen

Beeldbellen met uw eigen arts of zorgverlener

Stel uw vraag via de gratis BeterDichtbij app aan uw arts of zorgverlener. Met deze app kunt u ook veilig en eenvoudig met ons beeldbellen.

Bekijk de BeterDichtbij app

 • Waarmee kan ik u helpen?

  portretfoto van Gamze Piskin, dermatoloog in het BovenIJ ziekenhuis
  Dr. G. Piskin
 • Klopt het dat mijn huid nog steeds is opgezet? Of had dit al lang over moeten zijn.

  Dhr. Tangen
 • Dat is inderdaad niet gek. Vaak slinkt de huid na twee weken. Als dit volgende week nog niet is veranderd of u heeft een andere vraag, neem dan gerust opnieuw contact op.

  portretfoto van Gamze Piskin, dermatoloog in het BovenIJ ziekenhuis
  Dr. G. Piskin
Man zit achter de laptop

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven