Specialisme

Medische psychologie

golf
 1. Home
 2. Specialisme & afdeling
 3. Medische psychologie

Gezondheidsproblemen kunnen zorgen voor angst, onzekerheid of sombere gevoelens. Vaak gaat dit samen met grote veranderingen in uw leven. Andersom kunnen dagelijkse stress of psychische problemen invloed hebben op uw gezondheid. De medisch psychologen in het BovenIJ zijn gespecialiseerd in psychische klachten die te maken hebben uw gezondheid. 

Behandeling

Vind u het lastig om een (chronische) ziekte te accepteren? Spelen er problemen waardoor klachten verergeren? Of bent u heel erg angstig voor een operatie of bevalling? De psychologen in het BovenIJ ziekenhuis kunnen u hierbij helpen. Uw behandelend arts kan u of uw kind verwijzen. Een behandeling bij een psycholoog in het ziekenhuis is meestal kortdurend. Deze behandeling richt zich op de klachten die met uw ziekte te maken hebben. Hierbij werken we veel samen met andere afdelingen in het ziekenhuis. 

Vaak begeleidt de psycholoog u bij de acceptatie en verwerking van uw ziekte. Denk bijvoorbeeld aan het leren omgaan met chronische pijn, het leven weer oppakken na kanker, een hartaanval of een beroerte. Ook kan hulp nodig zijn bij het verwerken van ingrijpende medische gebeurtenissen. Wanneer dit gewenst is, kunnen belangrijke personen uit uw omgeving bij de gesprekken worden betrokken.

De meest gebruikte technieken en behandelingen zijn:

 • training en psycho-educatie in groepsverband
 • cognitieve gedragstherapie
 • traumaverwerking door middel van EMDR
 • acceptance & commitment therapie
 • medische hypnose

Onderzoek

Wanneer u bij de psycholoog komt, zal deze onderzoeken welke psychische factoren met uw ziekte samenhangen. De psycholoog zal u hier vragen over stellen in het gesprek. Soms vraagt de psycholoog u om vragenlijsten in te vullen.  

Heeft u last van cognitieve klachten zoals concentratie – en geheugenproblemen, bijvoorbeeld na het oplopen van hersenletsel door een ongeluk of neurologische aandoening? Dan kan neuropsychologisch onderzoek worden uitgevoerd.

Samen beslissen

Soms zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Uw psycholoog legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw psycholoog welke behandeling het beste bij u past. Als dit nodig is, kan de psycholoog u doorverwijzen naar een andere hulpverlener buiten het ziekenhuis.

Vertrouwelijke informatie

De psychologen van het BovenIJ ziekenhuis hebben een beroepsgeheim. Dit betekent dat wat u met hen bespreekt geheim blijft. Andere behandelaren van het ziekenhuis kunnen het dossier dat de psycholoog bijhoudt niet bekijken. De psycholoog zal met de behandelend arts overleggen of deze op de hoogte houden over algemene zaken, tenzij u daar bezwaar tegen heeft. Soms is het handig als de psycholoog overlegt met de huisarts of een andere behandelaar buiten het ziekenhuis. Hiervoor vragen we altijd eerst uw toestemming.

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw psycholoog. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Praktische informatie

 • Openingstijden van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 - 16.30 uur
 • Telefoonnummer 020-634 6206
 • Route 2e etage – zuid

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.

Lees meer

Medische hypnose kan helpen bij klachten waarbij het lichaam ontregeld is. Denk aan het prikkelbare darm syndroom (PDS), spanningshoofdpijn en slaapproblemen. Het lichaam blijft dan gespannen en het lukt dan vaak niet goed meer om te ontspannen.

Lees meer

Tijdens het revalidatieprogramma voor patiënten met chronische klachten leert u zo goed mogelijk functioneren op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied.

Lees meer

Met hartrevalidatie werkt u samen met het speciale team van BovenIJ aan uw herstel. U leert uw grenzen opnieuw kennen en verleggen. Ook krijgt u tips om gezond te leven en leert u omgaan met gevoelens van angst en onzekerheid.

Lees meer

Gezondheidsproblemen kunnen ingrijpend zijn en leiden tot bijvoorbeeld angst, onzekerheid of sombere gevoelens. Psychologisch onderzoek kan duidelijk maken waar uw klachten vandaan komen.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven