Aandacht voor hoofdpijn bij kinderen
Riekje (12) heeft last van migraine
Hoofdpijn of zelfs migraine is niet iets dat je bij kinderen graag ziet. Maar toch zijn er kinderen en jongeren die er last van hebben. Zij kunnen met hun hoofdpijnklachten terecht bij de hoofdpijnpolikliniek in het BovenIJ ziekenhuis. Riekje (12), een leuke, spontane jongedame is één van hen. Zij heeft last van migraine.
Op de terugweg gaat het steeds slechter. In de buurt van Rotterdam besluiten ze een huisartsenpost te zoeken. Riekje: “Ik was heel moe, moest weer overgeven en kon niet meer lopen. Op de spoedeisende hulp van het Maasstadziekenhuis ben ik onderzocht en zijn er allerlei onderzoeken gedaan. Ik kan me daar maar weinig van herinneren. De volgende dag mocht ik gelukkig weer naar huis.”
Haar moeder Meike vult aan: “Riekje heeft sinds groep 3 al hoofdpijn en soms migraine. Daar kan ze redelijk goed mee omgaan. Als ze het voelt aankomen gaat ze naar haar kamer, neemt een paracetamol, doet de gordijnen dicht en gaat slapen. Maar dit was wel een heel heftige aanval. Achteraf bleek dit alle symptomen te hebben van ‘Acute Confusional Migraine’. Een zeldzame vorm van migraine die bij kinderen én jongeren voor kan komen. Riekje was ook anders en ze reageerde vreemd in het contact met anderen. Voor haar geen normaal gedrag, ze nam ook wat afstand. Deze aanval was voor ons ook de aanleiding om haar nader te laten onderzoeken.”
Veel tijd en aandacht voor mijn verhaal
Via via komen ze terecht bij de hoofdpijnpolikliniek in het BovenIJ ziekenhuis. De eerste afspraak duurt een halve dag. Riekje: “We spraken met diverse mensen, eerst met verpleegkundige Sigrid, daarna met de neuroloog en de kinderarts, medisch psycholoog, twee fysiotherapeuten en tenslotte weer met de neuroloog. Ze luisterden naar mijn verhaal en dat vond ik erg fijn. Later zijn we nog bij de oogarts, de orthoptist en een arts die gespecialiseerd is in oogzenuwen, geweest. Dat was gelukkig allemaal goed.”
“Neuroloog Custers vertelde ons de conclusie van alle gesprekken en onderzoeken”, vertelt Meike. “Riekje heeft migraine. Het is aangeboren en hoort bij haar. Bij Riekje stapelt de spanning zich op in de nek. Door fysiotherapie en massage neemt de spanning en ook de hoofpijn af. Daarnaast heeft Riekje oefeningen gekregen die haar kunnen helpen de spanning te verminderen.”
Echt gehoord en gezien
Riekje en Meike zijn dankbaar dat er zoiets bestaat als een hoofdpijnpolikliniek. Meike: “De gesprekken gaven ons het gevoel, hé er kan iets aan gedaan worden. Vanuit verschillende vakgebieden is met aandacht en expertise naar Riekje gekeken om haar hoofdpijnpuzzel zo goed mogelijk te leggen. Dat geeft heel veel vertrouwen. Ook de erkenning dat het voor Riekje erg vervelend is en dat ze door de aanval vast erg geschrokken was, is erg fijn. We zijn echt gehoord en gezien.”
Na de zomer begint Riekje op haar nieuwe middelbare school en daar heeft ze heel veel zin in. “Ik weet nu nog beter hoe ik met de hoofdpijn kan omgaan. Het is belangrijk dat ik de oefeningen doe, voldoende water drink en op tijd eet. Mijn moeder noemt dat rust en regelmaat", vertelt Riekje lachend. “De hoofdpijn is er dus nog wel, maar ik weet nu wat ik eraan kan doen. En misschien wordt het als ik ouder wordt wel minder. We zullen zien.”