Specialisme

Neurologie

 De patiënt en ik werken samen om de oorzaak van de klachten te vinden

portretfoto van Wijnand Palmbergen, neuroloog in het BovenIJ ziekenhuis
Wijnand Palmbergen
neuroloog
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Neurologie

Bij het specialisme neurologie behandelen we patiënten met aandoeningen van de hersenen en het ruggenmerg, maar ook bij aandoeningen van de zenuwen en spieren.

Onderzoek en behandeling

Wanneer u bij een neuroloog komt, zal er een vraaggesprek volgen. Ook zal de neuroloog u onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan, kan er eventueel aanvullend onderzoek worden uitgevoerd of een behandeling worden gegeven.

Speciale aandachtsgebieden

In het BovenIJ hebben we bij neurologie speciale aandacht voor de volgende aandoeningen:

  • hoofdpijn, bij kinderen en volwassenen
  • ziekte van Parkinson
  • carpaal tunnel syndroom
  • rughernia
  • TIA/CVA (Trasient Ischaemic Attack / Cerebro Vasculair Accident)

Eigen arts

In het BovenIJ ziekenhuis wordt u vanaf het begin gezien door dezelfde arts, zodat u steeds een vertrouwd gezicht ziet.

Samen beslissen

Soms zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw arts legt duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Wat de beste behandeling is, hangt af van uw persoonlijke situatie en manier van leven. Daarom beslist u samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past. 

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Heeft u een vraag over uw onderzoek of behandeling? Dan kunt u deze makkelijk aan uw zorgverlener stellen via de BeterDichtbij app. U appt uw vraag en krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. U kunt met deze app ook beeldbellen met uw neuroloog. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6260
  • Route 35, 36

  • Neurologie polikliniek 10 dagen
  • Lage rughernia behandeling 20 dagen
  • Slaapapneu onderzoek 27 dagen
  • Slaaponderzoek 17 dagen

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Beroerte is de gewone naam voor Cerebro Vasculair Accident (CVA). Een Cerebro Vasculair Accident is, letterlijk vertaald, een probleem met de bloedvaten in de hersenen. Onder deze verzamelnaam vallen verschillende aandoeningen.

Lees meer

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste zenuw in de pols. Van de onderarm naar de handpalm loopt deze zenuw door een tunnel. Die noemen we de carpale tunnel. Als het bindweefsel in die tunnel opzwelt, kan de zenuw bekneld raken. Er ontstaan dan klachten.

Lees meer

Bij een hernia in de lage rug is er een uitstulping van de tussenwervelschijf. Hierdoor kan een zenuw bekneld raken die naar het been gaat. Dit geeft pijnklachten. In het BovenIJ ziekenhuis kunt u terecht op onze hernia polikliniek voor onderzoek en behandeling.

Lees meer

Hoofdpijn is erg vervelend. Helaas komt het vaak voor. Als u hoofdpijn heeft, kan uw omgeving dit niet aan de buitenkant zien. Daardoor begrijpen uw naasten hoofdpijnklachten vaak niet. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn.

Lees meer

Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen langzaam af. Het is een chronische ziekte, wat betekent dat het niet te genezen is. U kunt terecht bij uw vaste neuroloog voor onderzoek en behandeling van de klachten. Ook kunt u begeleiding krijgen van een Parkinson verpleegkundige.

Lees meer

Polyneuropathie staat voor meerdere zieke zenuwen, vaak in de armen of benen. Dit zorgt voor verminderd gevoel en/ of minder kracht in de armen of benen. De langste zenuwen in de voeten zijn eerder aangetast dan de zenuwen in de handen.

Lees meer

In het BovenIJ ziekenhuis is een hoofdpijn polikliniek speciaal voor kinderen en jongeren met hoofdpijn (jonger dan 18 jaar). Dit is uniek in Nederland. Onze artsen onderzoeken de hoofdpijn van uw kind en maken een behandelplan.

Lees meer

De hoofdpijn polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met hoofdpijn. Onze artsen onderzoeken u op dezelfde dag. Daarna krijgt u een advies.

Lees meer

Bij een slaaponderzoek kijken we hoe het komt dat u slecht slaapt. Dit doen we met speciale sensoren, die we met plakkertjes aan uw lichaam vastmaken. Deze sensoren meten de kwaliteit van uw slaap.

Lees meer

Bij een slaaponderzoek kijken we hoe het komt dat u slecht slaapt. Dit doen we met speciale sensoren, die we met plakkertjes aan uw lichaam vastmaken. Deze sensoren meten de kwaliteit van uw slaap. Hiervoor slaapt u een nacht in het ziekenhuis.

Lees meer

Bij een lumbaalpuntie neemt de arts hersenvocht weg met een prik in de onderrug, zoals bij een ruggenprik. Dit hersenvocht bevindt zich in de vochtruimte rondom de hersenen en het ruggenmerg.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde specialismen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven