kinderarts

Michaëla Hilhorst

Genezen is samenwerken, kind, ouders en de dokter

portretfoto van Michaëla Hilhorst, Kindergeneeskunde in het BovenIJ ziekenhuis
portretfoto van Michaëla Hilhorst, Kindergeneeskunde in het BovenIJ ziekenhuis
golf
 1. Home
 2. Zorgverleners
 3. Michaëla Hilhorst

Een behandeling doet onze kinderarts Michaëla Hilhorst samen met het kind en de ouders: ‘Ik ondersteun gezinnen vanuit mijn medische achtergrond én met mijn kennis van de organisaties die in onze regio beschikbaar zijn. Zo komen gezinnen verder.’

Als een kind bij mij komt kijk ik niet alleen naar het kind maar ook naar de omgeving, het gezin. Ik wil dat ouders en kinderen zich vrij voelen om al hun vragen te stellen en hun verhaal te vertellen. Vertrouwen hebben is hierin erg belangrijk. Door mijn ervaring, ook als forensisch arts, sta ik nergens meer van te kijken.

Ik behandel vaak kinderen en jongeren met pijn. Ik probeer samen met hen goed de verschillende aanleidingen van de pijn in kaart te brengen en geef uitleg. Bij buikpijn leg ik bijvoorbeeld uit dat het bewegen van de darmen verstoord is geraakt, soms speelt ook mee dat een kind iets vervelends heeft meegemaakt. Medische hypnose is inmiddels in Nederland de meest gebruikte en best bewezen methode om buikpijn bij kinderen te laten verminderen. Dat klinkt vaag, maar is het niet. Het betekent dat je met je gedachten je pijn kunt verminderen. Een oefening is bijvoorbeeld dat je buikpijn weg kunt laten smelten of los kunt laten als een ballon die langzaam opstijgt. Ook ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Ik heb samen met een vriendin hierover een boek geschreven: “Tussen tandenpoetsen en slapengaan”.

Kinderen zijn geen kleine volwassenen, zij vragen een andere aanpak en dat verschilt van kind tot kind. Mijn werk is dan ook nooit saai. De groep pubers vind ik een leuke uitdaging. Ze kunnen heel stoer binnenkomen, maar als ze me wat meer vertrouwen, durven ze zich kwetsbaar op te stellen. Bij hen kan ik ook goed mijn humor kwijt. Elke dag dat ik met een patiënt of met ouders heb kunnen lachen draagt bij aan een geslaagde dag.

Aandachtsgebieden

 • Pijn: bijvoorbeeld buikpijn
 • ADHD
 • Kinderen in een kwetsbare thuissituatie

Opleiding en specialisatie

 • 1988-1994 geneeskunde, Utrecht
 • 1996 -2002 opleiding tot kinderarts, Amsterdam UMC
 • 2014 opleiding forensisch arts

Gekoppelde specialismen

Contact

Kinderpolikliniek

 • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
 • Telefoonnummer 020-634 6120
 • Route 60

Direct contact met uw eigen zorgverlener

Heeft u een medische vraag? App dan direct met uw eigen arts of zorgverlener. Voor iedere vraag die u wilt stellen, op ieder moment van de dag via uw mobiele telefoon of computer. 

Bekijk de BeterDichtbij app

 • Hallo Nina, hoe gaat het deze week met u?

  Mevr. Jansen
 • Dag mevr. Jansen, het gaat goed. Ik voel mij een stuk beter. Bedankt!

  Nina
 • Fijn om te horen, als u nog vragen heeft stel ze gerust.

  Mevr. Jansen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven