onderzoek

Bevolkingsonderzoek darmkanker

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Bevolkingsonderzoek darmkanker
Bent u tussen de 55 tot en 75 jaar oud, dan ontvangt u elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek bestaat uit een ontlastingstest die u zelf uitvoert en opstuurt naar een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting voorkomt. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar dat hoeft niet. Als er bloed wordt gevonden, dan is er vervolgonderzoek nodig. Hiervoor kunt u terecht in het endoscopiecentrum in het BovenIJ.

Darmonderzoek

Het vervolgonderzoek is een darmonderzoek (coloscopie). Het bestaat uit twee afspraken: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm.

Tijdens het onderzoek van de dikke darm bekijkt de arts het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. De arts gebruikt hiervoor een endoscoop. Dit is een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een camera en een lampje. De arts kan het onderzoek op een televisiescherm volgen. 
Bij het onderzoek kan de arts een stukje weefsel wegnemen (biopt) voor nader onderzoek. Ook kan de arts poliepen verwijderen.

Verwijzing

Als uit de thuistest blijkt dat vervolgonderzoek nodig is, wordt u via het bevolkingsonderzoek automatisch doorgestuurd naar een ziekenhuis in de buurt waar u snel terecht kan. Dit kan het BovenIJ zijn, of een ander ziekenhuis.

Heeft u een voorkeur, dan kunt u de afspraak wijzigen via de website Mijn Bevolkingsonderzoek. Hier kunt u inloggen met uw DigiD. U kunt ook bellen met Bevolkingsonderzoek Midden/West, telefoonnummer: 088 - 266 90 00.

De endoscopie verpleegkundige was heel begripvol en stelde mij gerust. Zij gaf mij het vertrouwen dat het goed zou komen.

'Ik ben heel blij dat ik dit onderzoek heb gedaan.'

De eerste oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker negeerde ze. Toen ze voor de tweede keer een uitnodiging kreeg gaf Mechteld (57) hier toch gehoor aan. Omdat er bloed in haar ontlasting gevonden werd, werd zij uitgenodigd voor een coloscopie.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven