aandoening

Schildklierkanker

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Schildklierkanker
Cellen kunnen zich door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de schildklier, noemen we dat schildklierkanker.

Schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan. Het ligt in de hals onder het strottenhoofd en boven het borstbeen, tegen de luchtpijp. De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de groei, de ontwikkeling van het verstandelijk vermogen en vele stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Herken schildklierkanker

Vaak zijn er geen klachten en vinden we schildklierkanker bij toeval. Symptomen van schildklierkanker kunnen zijn een bult in de hals die groeit, onverklaarde heesheid, slikproblemen of verandering van de stem. Ook kan ademnood optreden of wordt met hoesten bloed opgegeven. Heel zelden scheidt het kankergezwel overmatig veel schildklierhormoon (thyroxine) af, waardoor u last heeft van zweten, hartkloppingen, zenuwachtigheid, rusteloosheid en diarree.

Risicogroepen

Schildklierkanker komt weinig voor en de sterfte eraan is laag. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 320 mensen schildklierkanker. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Schildklierkanker kan op alle leeftijden ontstaan, maar meestal tussen het 30e en 60e levensjaar. De oorzaak van schildklierkanker is onbekend. Blootstelling aan straling is een risicofactor. Schildklierkanker wordt behandeld door een team bestaande uit een endocrinoloog, chirurg en nucleair geneeskundige. De endocrinoloog coördineert de behandeling.

Behandeling

Wanneer schildklierkanker wordt vastgesteld, bestaat de behandeling vrijwel altijd uit een operatie. Tijdens deze operatie wordt meestal de hele schildklier verwijderd. Na de operatie volgt een behandeling met radioactief jodium. Het radioactieve jodium wordt gebruikt om het restje schildklier dat na de operatie overblijft, volledig weg te stralen. Voor deze behandeling wordt u drie tot vijf dagen in het ziekenhuis opgenomen. De behandeling met radioactief jodium wordt door een van de nucleair geneeskundigen uitgevoerd. Controles vinden plaats via de endocrinoloog.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6296
  • Route 48

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven