aandoening

Schildklieraandoeningen

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Schildklieraandoeningen
De schildklier produceert belangrijke hormonen. Bij een schildklieraandoening maakt deze te veel of te weinig van dit hormoon aan. We behandelen verschillende aandoeningen aan de schuldklier in het BovenIJ.

De schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan. Het ligt in de hals onder het strottenhoofd en boven het borstbeen, tegen de luchtpijp. De schildklier produceert belangrijke schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de groei, de ontwikkeling van het verstandelijk vermogen en vele stofwisselingsprocessen in het lichaam. Helaas komt het nogal eens voor dat de schildklier te veel of te weinig schildklierhormoon aanmaakt. Dat is het gevolg van een schildklieraandoening. Vijf procent van de Nederlanders heeft een schildklieraandoening. 

Te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)

De term hypothyreoïdie geeft aan dat de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt. Hierdoor functioneren alle organen in het lichaam langzamer. U kunt dan last hebben van kouwelijkheid, gewichtstoename, traagheid, concentratiestoornissen en stemverandering. Oorzaken van een te langzaam werkende schildklier zijn:

  • een aangeboren afwijking van het schildklierweefsel;
  • een bepaald soort geneesmiddelengebruik;
  • de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam een ontstekingsreactie in gang zet in de schildklier.

Om de precieze oorzaak van een te traag werkende schildklier te achterhalen, is bloedonderzoek nodig. De huisarts kan een te traag werkende schildklier behandelen. Soms is verwijzing naar het ziekenhuis nodig.

Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)

Een te snel werkende schildklier wordt hyperthyreoïdie genoemd. U heeft dan last van nervositeit, hartkloppingen, gejaagdheid, gewichtsverlies en trillende handen. Een te snel werkende schildklier kan veel oorzaken hebben, zoals:

  • een te snel functionerend struma; WAT BETEKENT DIT?
  • een virusontsteking;
  • het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals Cordarone);
  • de ziekte van Graves.

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, waarbij uw lichaam afwijkende antistoffen produceert. Deze antistoffen stimuleren uw lichaamseigen cellen of weefsels van uw schildklier, waardoor ze te snel gaan werken en te veel schildklierhormoon maken. Ook kunt u te maken krijgen met oogklachten.

Bloedonderzoek en een schildklierscan kan de oorzaak van een te snel werkende schildklier bij u vaststellen Sommige vormen van hyperthyreoïdie gaan vanzelf over. Andere vormen moeten worden behandeld.

Een schildklierknobbel (nodus)

Een lokale verdikking van de schildklier wordt nodus genoemd. Hoewel slechts een zeer klein percentage kwaadaardig is, is in sommige gevallen belangrijk om te weten of het om een goedaardige of kwaadaardige verdikking gaat. De bevindingen van een echo van de schildklier kunnen aangeven of een schildklierpunctie noodzakelijk is. Bij een schildklierpunctie wordt met behulp van een dunne naald celmateriaal van de schildklierknobbel afgenomen.

Een goedaardige schildklierknobbel kan bestaan uit schildklierweefsel of een holte gevuld met vocht (een cyste). Het kan ook een combinatie van weefsel met een cyste zijn. Een goedaardige schildklierknobbel hoeft vrijwel nooit te worden behandeld. Dit gebeurt alleen als de knobbel zo groot is, dat hij druk in de keel veroorzaakt of ervoor zorgt dat u moeite heeft met slikken. Daarnaast kan een schildklierknobbel cosmetisch bezwaarlijk zijn.

Soms produceert een schildklierknobbel te veel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie). Ook dit kan een reden zijn om de schildklierknobbel wel te behandelen.

Vergroting van de schildklier (struma)

Een vergroting van de schildklier wordt struma genoemd. Meestal is een struma goedaardig. Een struma kan te veel, te weinig of een normale hoeveelheid schildklierhormoon produceren.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6296
  • Route 48

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven