aandoening

Hypercholesterolemie (te hoog cholesterol)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Hypercholesterolemie (te hoog cholesterol)
Bij hypercholesterolemie is er sprake van een te hoog cholesterol in het bloed.

Cholesterol

Cholesterol is een belangrijke bouwstof in het lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van hormonen en opbouw van de cel. De lever maakt het grootste gedeelte van de cholesterol aan. Een kleiner deel komt via de voeding. Het bloed vervoert cholesterol om zo alle cellen van het lichaam te bereiken. Omdat cholesterol slecht oplost in bloed (net zoals vet slecht oplost in water), wordt cholesterol vervoerd in speciale pakketjes.

Er zijn twee soorten cholesterol. De eiwitten op de pakketjes laten zien om welke soort het gaat. Pakketjes die cholesterol van de lever naar de cellen vervoeren, noemen we LDL cholesterol. Pakketjes die cholesterol van de lichaamscellen terug naar de lever brengen, noemen we HDL cholesterol.  Hoge LDL-cholesterol waarden zorgen voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het HDL-cholesterol heeft juist een beschermende functie. Hoe hoger het LDL-cholesterol en hoe lager het HDL-cholesterol, hoe hoger het risico op hart- en vaatziekten.

Oorzaken hoog cholesterol

In sommige families is een extreem hoog cholesterol erfelijk. Deze aandoening heet familiaire hypercholesterolemie. Door deze mutaties ontstaat een heel hoog LDL-cholesterol. Het cholesterol is dan al vanaf de geboorte verhoogd, waardoor de meeste mensen met deze aandoening voor hun 50e levensjaar hart- en vaatziekten krijgen. Reden om bij familieleden van patiënten met familiaire hypercholesterolemie te onderzoeken of zij deze aandoeing ook hebben. Het is één van de meest voorkomende genetische aandoening in Nederland. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 200 mensen deze ziekte heeft. Andere oorzaken van hypercholesterolemie zijn een traag werkende schildklier, eiwitverlies in de urine, leverziekten, of medicatiegebruik.

Risicofactoren

De huidige ‘westerse’ levensstijl draagt bij aan het ontstaan van een hoog (LDL-) cholesterol. Denk dan aan het eten van veel (dierlijke) vetten, veel calorieën, weinig groente en fruit, en weinig bewegen en overgewicht, 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6296
  • Route 48

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven