aandoening

Endometriose

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Endometriose
Bij endometriose is er baarmoederslijmvlies op plekken buiten uw baarmoeder. Bijvoorbeeld op uw eierstokken of eileiders. Dit kan zorgen voor pijn. Hier is iets aan te doe

Endometriose

Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een slijmvlieslaag, dit heet het endometrium. Normaal gesproken zit dit slijmvlies alleen in de baarmoeder. Bij endometriose zit dit weefsel ook op plaatsen buiten uw baarmoeder. Bijvoorbeeld op de eierstokken, de eileiders, de banden die de baarmoeder ondersteunen, het buikvlies, de blaas en op het laatste stuk van de darm. Deze stukjes weefsel reageren op hormonen gemaakt door de eierstok tijdens uw menstruatiecyclus.

Herken endometriose

Endometriose kan klachten geven, maar dat hoeft niet. Soms wordt het toevallig ontdekt. Het slijmvlies buiten uw baarmoeder kan zorgen voor buikpijn tijdens de ongesteldheid. Of soms  ook als u niet ongesteld bent.  Hoeveel pijn u heeft hangt niet samen met de ernst van de endometriose. Sommige vrouwen hebben veel endometriose en weinig pijn, terwijl anderen weinig endometriose hebben en veel pijn.

Klachten

Loop niet door met klachten. Als we weten wat er aan de hand is, kunnen we hier vaak iets aan doen. De volgende klachten kunnen wijzen op endometriose:

  • Pijn in de onderbuik vóór en tijdens de ongesteldheid.
  • De pijn wordt soms steeds erger en kan ook continu aanwezig zijn.
  • Pijn op andere plekken tijdens ongesteldheid: bijvoorbeeld in de navel, of bij ontlasting.
  • Pijn bij seks.
  • Moeilijker zwanger worden.

Oorzaak endometriose

Het is niet precies bekend hoe endometriose ontstaat. Tijdens de ongesteldheid komt bloed via de vagina naar buiten. Daarnaast kan soms ook wat bloed met slijmvlies (endometrium) in door de eileiders komen, dit bloed kan in de buikholte terechtkomen en zich daar hechten. Deze plekjes zorgen voor pijn, vooral tijdens de menstruatie. Ook geven ze reactie van het weefsel eromheen waardoor er littekens (verklevingen) kunnen ontstaan.

Onderzoek

Met de gynaecoloog bespreekt u wanneer de pijn aanwezig is en wanneer u ongesteld bent. Er wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Dit betekent een onderzoek van de buik, vagina en de baarmoeder. We maken een inwendige echo van de baarmoeder en eierstokken om te kijken of er afwijkingen zijn die wijzen op endometriose. Zo kunnen we bepalen of het waarschijnlijk is dat u endometriose heeft en een behandelplan maken. 

Behandeling

Anticonceptiemiddelen met hormonen worden vaak gebruikt om endometriose tegen te gaan. De hormonen in deze middelen zorgen ervoor dat de aanmaak van het baarmoederslijmvlies wordt onderdrukt. Daardoor is er minder last van endometriose en wordt voorkomen dat de endometriose steeds erger wordt. Als dit niet werkt en er is ernstige pijn kunnen medicijnen helpen die de aanmaak van hormonen door de eierstokken tegengaan.

Soms wordt er vanwege endometriose een MRI gemaakt, omdat er meer onderzoek nodig is om u een goede behandeling te kunnen geven. Ook doen we soms een kijkbuisoperatie om te zien of er endometriose in de buik zit. Hiervoor gaat u onder narcose. Via de navel brengen we de kijkbuis in om te zoeken naar endometriose. Wanneer we endometrioseplekken zien, verwijderen we deze als dat kan. U kunt na deze operatie meestal dezelfde dag naar huis.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven