behandeling

Spiraal plaatsen (koperhoudend, Mirena, Kyleena)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Spiraal plaatsen (koperhoudend, Mirena, Kyleena)
Een spiraaltje zorgt ervoor dat u niet zwanger kunt worden. Een spiraaltje kan geen hormonen bevatten (koperhoudend spiraal), bijvoorbeeld Flexi-T, T-safe, Gynefix. Een spiraaltje kan ook hormonen bevatten, dit is zo bij het Mirena en Kyleena spiraaltje.

Verschillende spiraaltjes

Koperspiraal

Bij een koperspiraal blijft uw menstruatiecyclus hetzelfde. Soms kan door het spiraal het bloedverlies tijdens de menstruatie heviger worden of er meer buikpijn zijn bij de menstruatie. Met een koperspiraaltje bent u 5 of 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk spiraal u kiest.

Mirena

Het hormoonspiraal Mirena wordt ook gegeven als behandeling van hevig menstrueel bloedverlies. Het kan ervoor zorgen dat u helemaal niet meer ongesteld wordt. Met de Mirena bent u 6 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Kyleena

Bij het Kyleena spiraal wordt u vaak nog wel ongesteld maar minder hevig. Met de Kyleena bent u 5 jaar beschermd tegen zwangerschap.

De behandeling in stappen

Afspraak ziekenhuis

Uw huisarts verwijst u door. Voor de afspraak kunt u thuis het beste vast Paracetamol 500 mg innemen en eventueel Naproxen 500 mg.

De arts begint met inwendig onderzoek. Zo controleert de arts waar uw baarmoeder precies ligt en hoe groot uw baarmoeder is. Meestal wordt aansluitend direct het spiraaltje geplaatst.

 

Plaatsen van spiraaltje

De arts schuift een eendenbek (speculum) in uw vagina. Dit kan onprettig aanvoelen. De baarmoeder wordt opgemeten, soms moet hierbij een klemmetje op de baarmoedermond geplaatst worden.

Daarna wordt de spiraal geplaatst. Direct wordt met de echo gecontroleerd of de spiraal op de goede plek zit. Het inbrengen van het spiraaltje duurt een paar minuten.

 

Controle

Nadat Mirena is ingebracht, kunt u bloedverlies hebben. Dit kan soms een aantal dagen aanhouden. Zolang u bloedverlies heeft kunt u beter geen tampons gebruiken, geen penetratie/seksuele gemeenschap hebben en niet in bad of zwembad. 

Bij een koperspiraal volgt een controle na 6 weken, bij een hormoonspiraal alleen als de arts dit nodig vindt.

Contact

Heeft u klachten? Neem dan contact op met uw arts. 

Betrouwbaarheid

Geen enkele anticonceptie werkt 100%. Bij anticonceptie wordt de kans op een zwangerschap uitgedrukt in de Pearl index. Dit is het aantal zwangerschappen per 100 vrouwjaren. Oftewel het aantal zwangerschappen dat ontstaat bij 100 vrouwen die gedurende een jaar deze anticonceptie gebruiken.

Bij een hormoonspiraal is de kans op zwangerschap 0,21/100 vrouwjaren. Bij een koperspiraal is dit 0.2-2.1/100 vrouwjaren.

Als bij een spiraal een zwangerschap ontstaat, is er een verhoogde kans dat dit een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is. Bij zwangerschapsklachten, buikpijn, onregelmatig bloedverlies of ernstige pijn in buik of schouder wordt aangeraden en zwangerschapstest te doen. Neem bij een positieve test direct contact op met een arts. 

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven