aandoening

Verzakking van de baarmoeder, blaas of darm

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Verzakking van de baarmoeder, blaas of darm
De baarmoeder, blaas en darmen steunen op weefsel. Als dit steunweefsel verzwakt is, kan er een verzakking optreden. Dit kan klachten geven, zoals moeite met plassen, incontinentie, of een vol gevoel in uw vagina. In het BovenIJ ziekenhuis zijn er verschillende behandelingen voor een verzakking.

Behandeling van een verzakking

Heeft u een verzakking en wilt u hier iets aan doen? Er zijn 3 behandelingen mogelijk:

  • Bekkenfysiotherapie: hiermee ondersteunt u de bekkenbodemspieren en daarmee de verzakking. De verzakking zal waarschijnlijk niet helemaal weggaan, maar het kan de klachten wel verminderen.
  • Ringpessarium: een ringpessarium is een soort rubberen ring, die los in de vagina ligt. De ring geeft steun aan de verzakking, waardoor de verzakking niet naar buiten zakt. Deze ring kunt u langere tijd dragen en u voelt er niets van. We adviseren om de ring elk half jaar eruit te halen en schoon te maken. Dit kan bij de huisarts of in het ziekenhuis. U kunt ook leren om dit zelf te doen.
  • Een operatie: om een verzakking op te lossen, zijn verschillende operaties mogelijk. Samen met uw arts kiest u welke operatie het beste bij u past.

Een operatie gebeurt meestal via de vagina, dus niet via een snee in de buik. Een operatie helpt meestal goed tegen de klachten. Ze geven minder last of zijn zelfs helemaal over. Maar een operatie heeft ook altijd risico’s. Ook kunnen we niet garanderen dat uw klachten helemaal overgaan. Bekkenbodemproblemen zijn nooit gevaarlijk voor uw gezondheid. U kunt dus rustig de tijd nemen om de voor- en nadelen van een operatie tegen elkaar af te wegen.

Operatie bij een verzakking van de blaas

Bij een verzakking van de blaas verstevigt de arts het bindweefsel waarop de blaas steunt. Dit doen we via de vagina met hechtingen die vanzelf oplossen.

Operatie bij een verzakking van de baarmoeder of vaginatop

Er zijn 2 operaties mogelijk voor verzakking van de baarmoeder of vaginatop. De arts kan de baarmoeder of vaginatop met 2 hechtingen vastmaken aan sterk weefsel in het bekken. Dit gebeurt via de vagina. We noemen dit een sacrospinale fixatie. De andere operatie is het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. De eierstokken laten we zitten.

Operatie bij een verzakking van de endeldarm

Bij een verzakking van de endeldarm verstevigt de arts het bindweefsel tussen de endeldarm en de vaginawand met oplosbare hechtingen.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6243
  • Route 33

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven