behandeling

Baarmoederverwijdering

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Baarmoederverwijdering
Soms is het nodig om de baarmoeder te verwijderen. Bijvoorbeeld als u last heeft van vleesbomen, een verzakking of veel bloed verliest als u ongesteld bent. Vaak zijn andere behandelingen al geprobeerd en hebben deze te weinig effect. Soms is er een kwaadaardige aandoening van de baarmoeder.

Er zijn verschillende manieren om de baarmoeder te verwijderen. Dit hangt af van de grootte van de baarmoeder, de mate van de verzakking en de reden waarom de baarmoeder moet worden verwijderd.  De operatie kan plaatvinden op de volgende manieren:

  • De gynaecoloog haalt de baarmoeder via de vagina eruit. Dit kan als de baarmoeder niet groot is en al wat naar beneden is gezakt.
  • Soms is de baarmoeder te groot en niet naar beneden gezakt. Of de eierstokken moeten ook verwijderd worden. Dan kunnen we de baarmoeder verwijderen met een kijkoperatie. Hierbij doen we meer dan alleen kijken: we opereren via kleine gaatjes, in plaats van 1 grote snee. De gynaecoloog maakt de baarmoeder los en verwijdert deze daarna via de vagina, of een klein gaatje in de buik. Na deze operatie blijft u een nacht op onze afdeling.
  • Als we de baarmoeder niet kunnen verwijderen via de vagina of een klein gaatje, doen we een klassieke operatie. Dit betekent dat we de baarmoeder verwijderen via een snee in de buik. Na deze operatie ligt u drie dagen in het ziekenhuis.

Meestal wordt bij de baarmoeder operatie de baarmoedermond (en ook het baarmoeder-halskanaal) mee verwijderd. Als dit niet zo is, wordt dit duidelijk besproken. Soms is er een reden om ook de eierstokken mee te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er kanker in de baarmoeder is.

De behandeling in stappen

Afspraak gynaecoloog

In het ziekenhuis heeft u een afspraak met de gynaecoloog. Deze voert een aantal inwendige onderzoeken uit en maakt soms een echo. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, bespreekt u met de arts welke behandeling het meest passend is.

Afspraak anesthesist

U wordt voor deze operatie verdoofd. Deze verdoving krijgt u van onze anesthesist. Voor de operatie doet de anesthesist een aantal onderzoeken om te kijken hoe fit u bent. Bijvoorbeeld bloedonderzoek en een röntgenfoto van uw hart en longen. U bespreekt met de anesthesist welke verdoving u tijdens de operatie krijgt: een lokale verdoving of volledige narcose. Lees hier meer over in de folder Anesthesie.

Melden

U meldt zich bij de groene afdeling. Onze verpleegkundige legt uit wat er gaat gebeuren, en beantwoordt al uw vragen. Bent u erg gespannen? Dan kunt u van onze verpleegkundige een pil krijgen waar u rustig van wordt.

De operatie

Een medewerker brengt u naar de operatiekamer. Hier krijgt u de verdoving voor de operatie. U heeft van tevoren met de arts besproken welke verdoving u krijgt. Voor de vaginale baarmoederverwijdering is dit een ruggenprik of narcose. Voor de kijk- en klassieke operatie is dit algehele narcose. De baarmoederoperatie wordt volgens de afgesproken manier verwijderd. Een enkele keer treden hierbij problemen op en moet tijdens de operatie worden overgestapt naar de klassieke operatie.

Na de operatie

Een medewerker brengt u naar de uitslaapkamer om bij te komen. Het kan wel een of twee uur duren voordat u naar de afdeling terug wordt gebracht. Hier kunt u bezoek ontvangen. De eerste dag bent u vaak slaperig met weinig trek in eten. We geven pijnstilling. Vaak is er een catheter in de blaas. Deze wordt verwijderd als u goed uit bed kunt komen om te plassen.

Naar huis

Na de vaginale- en na de kijkbuisoperatie mag u de dag na de ingreep weer naar huis. Na de klassieke operatie kunnen de meeste mensen na 3 dagen naar huis.

Herstellen na een baarmoederverwijdering

Als uw baarmoeder is verwijderd, moet u 4 tot 6 weken herstellen. We bellen u na 2 weken op om te vragen hoe het met u gaat en om de uitslag van de baarmoeder te bespreken. Ook komt u 1 keer terug voor controle. Tot 6 weken na de baarmoederverwijdering raden we u het volgende aan:

  • Er mag niets in uw vagina komen. U mag daarom tot de controle-afspraak geen seks hebben waarbij er iets in uw vagina komt, geen tampons gebruiken, niet in bad, naar de sauna of zwemmen.
  • Niet zwaar tillen: til geen dingen die zwaarder zijn dan 2 kilo.
  • Niet springen.
  • Geen buikspieroefeningen doen.
  • Als u voelt dat iets te zwaar voor u is, wacht er dan nog even mee.
  • De ontlasting moet makkelijk komen. Eet gezond, met genoeg vezels en drink 1,5 tot 2 liter per dag. U krijgt zo nodig een recept voor laxeermiddel mee.
  • Autorijden: houd er rekening mee dat u in het begin waarschijnlijk minder geconcentreerd bent door pijn of de narcose. We adviseren daarom om in elk geval 2 weken te wachten met autorijden. Hetzelfde geldt voor fietsen.
  • Huishoudelijk werk: doe geen zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen, ramen lappen en dweilen. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na 1 week wel weer doen.
  • U heeft afscheiding uit de vagina, dit kan tot 6 weken na de operatie duren. De eerste weken kan er ook bloed bij zitten. Ruikt de afscheiding anders dan normaal of heeft u koorts? Neem dan contact op met het ziekenhuis.
  • De meeste mensen kunnen na 6 weken weer werken.
  • Pijnstilling: de eerste weken mag u tot maximaal 4x daags 1000mg paracetamol gebruiken. Houdt de pijn aan dan kunt u dit aanvullen met 2x daags 500mg naproxen óf 400mg Ibuprofen. Deze pijnstillers kunt u kopen bij uw apotheek of drogist.

Contact

Twijfelt u ergens over? Of heeft u een vraag? Tot 30 dagen na uw operatie kunt u direct contact met ons opnemen. Onze medewerkers helpen u graag verder. Vragen die geen haast hebben, kunt u stellen via de BeterDichtbij app. We beantwoorden uw vraag binnen 3 werkdagen.  Meld u aan voor de BeterDichtbij app via uw gynaecoloog of verpleegkundige.

Praktische informatie

  • Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
  • Telefoonnummer 020-634 6103
  • Route 18

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven