behandeling

Bevalling

golf
Zwanen familie
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Bevalling
In BovenIJ ziekenhuis kunt u bevallen in een grote en comfortabele verloskamer van het Moeder Kind Centrum. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de bevalling een fijne ervaring voor u wordt, waar u met een tevreden gevoel op terugkijkt.

Voorbereiding

Neem kleding mee waarin u zich prettig voelt. Denk ook aan toiletartikelen, medicijnen die u gebruikt, ochtendjas, sokken en ondergoed. Voor de baby neemt u babykleertjes, een deken of reiszak en een autozitje mee. Uw partner kan bij de bevalling zijn. Maar u kunt ook voor iemand anders (ouder dan 18 jaar) kiezen. Zoals een vriendin, uw vader of moeder. U kunt uw eigen muziek streamen op de verloskamer. Ook zijn er douches met massagestraal of een bad waarin u de weeën kunt opvallen. Of is er een skippybal. Natuurlijk kunt u andere attributen meenemen die u helpen bij de bevalling, zoals een speciale lamp. 

Begeleiding

In het BovenIJ ziekenhuis wordt u tijdens de bevalling begeleid door uw eigen vertrouwde verloskundige. Soms is er een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld als u een te hoge bloeddruk hebt, zwanger bent van een tweeling of als de baby te langzaam groeit. De klinische verloskundige gespecialiseerd in medische bevallingen zal u dan begeleiden. Als er problemen ontstaan, zal de gynaecoloog erbij komen. 

Manieren van bevallen

U kunt liggend, zittend of op een baarkruk bevallen. Een van de verloskamers heeft een bad om weeën op te vangen. Dit is geen bevalbad. Wilt u in bad bevallen? U kunt bij een poliklinische bevalling zelf een bad huren. In het ziekenhuis kunt u daarvoor een hoes huren. Een medische bevalling kan niet in bad. Wel kunt u de weeën opvangen in een bad. 

Gezinssuites

Moet u na de bevalling in het ziekenhuis blijven? Dan kan uw partner bij u op de kamer blijven slapen. Moeder en kind blijven altijd bij elkaar, ook als het kindje nog in een couveuse moet.

De bevalling in stappen

Bevalplan

Tijdens de zwangerschap wordt met u gesproken over de bevalling. U kunt een bevalplan maken waarin u aangeeft wat voor u belangrijk is tijdens de bevalling. U kunt vast nadenken over eventuele pijnstilling.

Aankomst bij het ziekenhuis

Van 6.30 uur tot 1.00 uur kunt u via de hoofdingang het ziekenhuis in. 's Nachts (van 1.00 uur tot 6.30 uur) is alleen de ingang bij de spoedeisende hulp aan de achterkant van het ziekenhuis geopend. Er staan rolstoelen die u mag gebruiken.

Opname

U wordt opgenomen op de verloskamers in het Moeder Kind Centrum. Vaak wordt eerst gekeken of de bevalling wel echt is begonnen, soms zakken de weeën af. Als de bevalling is begonnen dan gaat tijdens de weeën uw baarmoedermond steeds wijder openstaan.

Weeën

Tijdens de weeën houden we in de gaten hoe het met uw kind gaat. Ook controleren we of de ontsluiting voldoende vooruit gaat. Het kan nodig zijn om de weeën op te wekken of sterker te maken met een weeën opwekker (oxytocine).  Bij volledige ontsluiting staat uw baarmoedermond 10 centimeter open: u mag gaan beginnen met persen. De verloskundige legt uit hoe u dit moet doen. Bij een eerste kind duurt het persen meestal 1 tot 1½ uur.

Tijdens het persen kan het zijn dat de bevalling niet voldoende vordert. Ook kan de hartslag van de baby twijfel geven of de baby de ween goed verdraagt. Dan kan besloten worden tot een kunstverlossing. Indien mogelijk wordt dit met een vacuümpomp gedaan. Als dit niet kan, wordt gekozen voor een spoedkeizersnede.

Geboorte baby

We leggen het kindje meteen na de geboorte naakt op uw borst. Dit huid-op-huidcontact is belangrijk voor de gezondheid van uw baby. We klemmen de navelstreng af met een navelklemmetje. U mag kiezen wie de navelstreng doorknipt.

Hechten

Na de bevalling wordt gekeken of het nodig is om te hechten. Soms is de sluitspier ingescheurd (totaalruptuur) en is het nodig om op de operatiekamer te hechten.

Baby nakijken

We drogen de baby af en doen het een mutsje op. De verloskundige kijkt de baby na. We helpen u om de baby aan de borst te leggen. Zo kunt u uw baby borstvoeding geven.

Naar de gezinssuite

Na de bevalling op de verloskamer brengen we u naar de gezinssuite. Hier kunnen u en de baby even bijkomen van de bevalling. Als uw baby in de couveuse moet, wordt deze bij u op de kamer gezet. Uw partner kan bij u op de kamer slapen.

Ontbijt, lunch en diner

Het BovenIJ ziekenhuis heeft een eigen keuken en daar zijn we trots op. Onze koks bereiden iedere dag verse maaltijden. U kunt kiezen uit verschillende soorten vlees, vis en verse groenten. Of u neemt een vegetarische of halal maaltijd. Uw partner kan ook mee-eten tijdens de maaltijden op de afdeling. Hiervoor vragen wij een vergoeding. In de klapper op de kamer kunt u de prijzen vinden.

Bezoek

Broertjes, zusjes en andere bezoekers kunnen tussen 10.00 uur en 21.00 uur langskomen.

Ontslag uit ziekenhuis

Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u 2 uur na de bevalling naar huis. Het kan zijn dat uw kind langer moet blijven, bijvoorbeeld er poep van de baby in het vruchtwater terecht is gekomen. Of omdat er sprake is van een infectie waarvoor antibiotica moet worden gegeven. Moeder en kind blijven dan samen op een kamer.

Het kan ook zijn dat de moeder moet blijven, bijvoorbeeld na een keizersnede, of als er veel bloedverlies is geweest bij de bevalling. U blijft dan bij uw kindje op de kamer.

Controle

U krijgt bij uw ontslag een controleafspraak mee, meestal na 6 weken. Bij deze afspraak bespreken we de zwangerschap en de bevalling met u. Heeft uw verloskundige de bevalling begeleid? Dan brengt u haar een bezoek op de verloskundige praktijk.

Rusten

Thuis moet uw lichaam herstellen van de bevalling. Zorg daarom voor voldoende rust. Het kan maanden duren voordat u weer fit bent. Eet gezond en gevarieerd en drink voldoende.

Baarmoeder en hechtingen

De kramzorg controleert de stand van de baarmoeder, het bloedverlies en de hechtingen. Als hierbij bijzonderheden zijn overlegt ze met de verloskundige. Soms is het nodig om naar het ziekenhuis te komen bijvoorbeeld als er een infectie is.

Seks

Als u geen bloed meer verliest en uw vagina en anus hersteld zijn, mag u weer seks hebben. Wilt u niet opnieuw zwanger worden? Zorg dan voor een condoom of de pil.

Douchen en in bad

Na de bevalling mag u pas weer in bad als het bloedverlies helemaal gestopt is. Douchen mag wel.

Bloeden

U kunt na de bevalling bloed uit de vagina verliezen. Dit kan 6 weken duren. Gebruik hiervoor geen tampons, maar maandverband. Ga niet zwemmen als u nog bloedt. Wees ook voorzichtig met zwemmen als u borstvoeding geeft: u heeft dan kans op een borstinfectie.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020 - 6346320 of 020 - 6346325
  • Route balie tegenover de liften 1e etage
"Tijdens de bevalling kon ik gebruik maken van twee nieuwe draadloze ctg-apparaten en heb ik ook nog een tijdje onder de warme (massage) douche gestaan. Dit heeft mij echt geholpen tijdens de bevalling.“

Els (32), beviel in het BovenIJ

Els uit Den Ilp liep vanwege haar zwangerschap onder controle in het BovenIJ. “Dat is normaal als je zwanger bent van een meerling. De controles zijn dan niet bij een verloskundige praktijk in de buurt, maar in het ziekenhuis. In mijn omgeving hoorde ik goede verhalen over het BovenIJ ziekenhuis. Ook wonen we vlakbij het BovenIJ en mijn man werkt er in de buurt. Zo kon hij regelmatig mee naar controle afspraken.” 

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven