Deel via e-mail

Overgewicht en bevallingen

U bent bij de gynaecoloog of verloskundige geweest van de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde. Er is gesproken over overgewicht en wat dit betekent voor uw bevalling.
In deze folder leest u over de dingen die belangrijk zijn om te weten bij een keizersnede. Ook leest u over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Overgewicht

De BMI, in het Engels staat dit voor Body Mass Index, is een maat die laat zien of u een gezond gewicht heeft in verhouding tot uw lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond uw lichaamsgewicht is. Uw gynaecoloog of verloskundige rekent uw BMI uit. U heeft overgewicht bij een BMI boven de 25.

Is uw BMI 40 of hoger dan heeft u ernstig overgewicht. Ernstig overgewicht heeft gevolgen voor uw gezondheid, maar kan ook het plaatsen van een ruggenprik lastig maken.

Mogelijke risico’s

Het gebruik van een narcose of pijnstilling bij de bevalling bij een zwangere met overgewicht heeft risico’s. Een narcose is een verdoving waarbij u in diepe slaap wordt gebracht.

Door de mogelijke risico’s kan uw verloskundige u adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Vaak is het plaatsen van de verdoving moeilijker en duurt langer. Dan is het fijn dat u op tijd in het ziekenhuis bent.

Pijnstilling tijdens de bevalling

Wij bieden twee vormen van pijnstilling aan tijdens de bevalling:

  1. de ruggenprik
  2. de remifentanyl pomp.

Als u overgewicht heeft, adviseren wij u een ruggenprik te nemen. Deze ruggenprik noemen we ook epidurale pijnstilling. Wij raden aan de ruggenprik te nemen voordat u veel weeën heeft. We doen dit het liefst op tijd. Het plaatsen van de ruggenprik bij ernstig overgewicht is soms lastig en duurt daardoor wat langer.

De remifentanylpomp is een pomp die een soort van morfine geeft. Bij zwangeren met overgewicht gebruiken wij dit liever niet. Het geeft kans op ademstops (apneus).

Pijnstilling bij een keizersnede

De verdoving voor een keizersnede gaat met een ruggenprik of met een narcose.

Met een ruggenprik worden uw buik en benen verdoofd. Zo voelt u geen pijn meer. U slaapt tijdens de operatie niet. U bent wakker zodat u de geboorte van uw kindje mee kan maken. De ruggenprik is veiliger dan narcose voor moeder en kind.  Deze vorm van verdoving heeft de voorkeur.

Een narcose bij een zwangere met overgewicht is risicovoller dan een ruggenprik. Als u de operatie krijgt in diepe slaap zal er een buisje in uw keel worden gebracht om u te beademen. Het inbrengen van dit buisje is lastiger bij patiënten met overgewicht.

Narcose (diepe slaap) bij keizersnede

Er zijn redenen om een keizersnede in diepe slaap te doen:

  • Als de keizersnede met spoed moet gebeuren.
  • Als u bloedverdunners gebruikt
  • Bij sommige afwijkingen aan de rug
  • Als de ruggenprik niet lukt

Meer weten

Stel uw vragen aan uw verloskundige of gynaecoloog. Het is ook mogelijk om een telefonische afspraak te maken bij de anesthesist.

Bij ernstig overgewicht maken we altijd een telefonische afspraak bij de anesthesist. Soms volgt hierna nog een afspraak met de anesthesist in het ziekenhuis. Bij een BMI van meer dan 45 vindt de afspraak altijd plaats in het ziekenhuis.

Meer informatie over andere vormen van pijnbestrijding leest u in de folder Pijnstilling tijdens de bevalling.

Contactinformatie afdelingen

Gynaecologie en Verloskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6103
Route 18

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven