Afdeling

Mammapolikliniek

golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Mammapolikliniek

U kunt op de mammapolikliniek terecht bij klachten aan uw borst, zoals bijvoorbeeld pijn of een zwelling. Mamma is de medische term voor borst. We zien u ook bij een afwijkende foto tijdens het bevolkingsonderzoek op Borstkanker

Uw bezoek aan de polikliniek

Bij uw eerste bezoek op de mammapoli wordt u gezien door de mammacare verpleegkundige of de chirurg. Zij stellen u enkele vragen, gevolgd door lichamelijk onderzoek van de borsten en de oksels. Vaak zijn vervolgonderzoek(en) noodzakelijk voor de juiste diagnose en behandeling. Die vervolgonderzoeken kunnen zijn: een mammografie, een echografie en een punctie. Deze onderzoeken vinden dezelfde dag nog plaats op de afdeling radiologie. Uw eerste bezoek aan de mammapoli kan daarom enkele uren in beslag nemen.

Onderzoek en behandeling van borstafwijkingen

Borstafwijkingen komen bij veel vrouwen voor. Een knobbeltje of andere afwijking kan veel onrust en angst veroorzaken. Dit kan gaan om vocht uit de tepel of een zwelling. Meestal zijn deze borstafwijkingen onschuldig en goedaardig. Vooral bij jonge vrouwen. Sommige borstafwijkingen komen door kanker.

Voor wie is de mammapolikliniek?

De mammapolikliniek onderzoekt en behandelt borstafwijkingen. U huisarts verwijst u door met: 

  • een knobbel of andere afwijking in of op uw borst(en);
  • een verwijzing door het Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BOB).

Het mammateam

Op de mammapolikliniek van het Oncologisch Centrum Amsterdam werkt een team van zorgverleners met kennis en ervaring met borstkanker nauw samen: een chirurg, een radioloog, een patholoog en een casemanager mammacare. Het Oncologisch Centrum Amsterdam is een samenwerking van het BovenIJ ziekenhuis en OLVG, locaties West en Oost. 

Behandeling

Het mammateam bespreekt uw behandeling elke dinsdag en donderdag met specialisten van Oncologisch Centrum Amsterdam en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Tijdens dit overleg stellen we het meest passende behandelplan voor u samen. Dit bespreken we met u. Uw stem in de behandeling is erg belangrijk. 

Operaties

Operaties van patiënten uit het BovenIJ ziekenhuis vinden plaats in het OLVG West, in principe door de eigen BovenIJ-chirurg. Voor persoonlijke begeleiding en voor- en nazorg kunt u terecht in het BovenIJ ziekenhuis bij de specialist en de casemanager borstkanker.

Casemanager mammacare 

De casemanager mammacare is gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen met borstkanker. De casemanager mammacare is het vaste aanspreekpunt voor de patiënt, familie en behandelaar voor de directe verpleegkundige zorg, informatie, begeleiding en ondersteuning bij borstkanker. Als uw behandelend arts een operatie heeft geadviseerd, bespreekt de casemanager borstkanker het behandelplan met u. Zij informeert u over de operatie en de gang van zaken gedurende uw opname in het ziekenhuis. U kunt de casemanager elke dag telefonisch bereiken. 

Contact

Uw afspraak

Uw huisarts of uw arts verwijst u door naar onze polikliniek. Daarna bellen wij u om een afspraak te maken. U wordt binnen drie werkdagen gebeld.

Vragen over uw afspraak?

Informatie over uw afspraak kunt u vinden in het patiëntenportaal Mijn BovenIJ. Ook kunt u een vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Inschrijven

Komt u voor het eerst in het BovenIJ? Schrijft u zich dan in bij de afdeling Opname- en inschrijfbureau (route 57).

Gegevens aanpassen

Bent u verhuisd of heeft u een andere huisarts of apotheek? U kunt zelf uw gegevens aanpassen in Mijn BovenIJ

Afspraak afzeggen

Kunt u toch niet naar uw afspraak komen? Laat het ons zo snel mogelijk weten, dit kan via de BeterDichtbij app.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6517
  • Route 22

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Soms is de borstkanker erfelijk. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen: 1 op de 150 borstkankerpatiënten is man.

Lees meer

In het BovenIJ ziekenhuis gebruiken we verschillende onderzoeken om erachter te komen of u borstkanker heeft.

Lees meer

Als u borstkanker heeft, kunnen we de borst met de tumor amputeren. Deze operatie noemen we borstamputatie. U wordt geopereerd in het OLVG West. U blijft daarna 1 nacht in het ziekenhuis.

Lees meer

Als u borstkanker heeft, kan de arts een borstbesparende operatie doen. De operatie wordt gedaan in OLVG West. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Lees meer

Als u borstkanker heeft, verwijdert de chirurg uw okselklieren bij een operatie. Zo kunnen we onderzoeken of er uitzaaiingen zijn. U wordt geopereerd in OLVG West. U kunt de volgende dag weer naar huis.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven