behandeling

Borstbesparende operatie

golf
 1. Home
 2. Aandoening & behandeling
 3. Borstbesparende operatie
Vandaag zijn de poliklinieken telefonisch minder goed bereikbaar dan u van ons gewend bent.

Voor vragen die geen spoed hebben, stuur een bericht via BeterDichtbij.

Wilt u weten wanneer uw afspraak is, bekijk dit via Mijn BovenIJ

 

Als u borstkanker heeft, kan de arts een borstbesparende operatie doen. De operatie wordt gedaan in OLVG West. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Voorbereiding

 • Wij adviseren om niet zelf naar huis te reizen. Regel van tevoren dat iemand u naar huis kan brengen.
 • Zorg ervoor dat u de eerste 24 uur na uw operatie niet alleen thuis bent.
 • U moet nuchter zijn voor de operatie. Dat betekent dat u die dag niets mag eten. Tot 2 uur voor de operatie mag u alleen water, appelsap of limonade drinken. (zie olvg.nl/nuchter).
 • Trek kleding aan die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Het ontsmettingsmiddel dat gebruikt wordt tijdens de operatie geeft roze af op uw kleding. Houd hier rekening mee!
 • Zorg dat u een paar gaasjes (hoeft niet steriel) en paracetamol in huis heeft. 
 • Rookt u of drinkt u regelmatig alcohol? Dan is het goed om hiermee te stoppen voor de operatie. Zo is er minder kans op complicaties na de operatie en herstelt u sneller.

Borstbesparende operatie

Afspraak casemanager

Uw casemanager vertelt op welke datum de operatie is. Ook hoort u wat er die dag zal gebeuren.

Afspraak anesthesist

Voor de operatie krijgt u een verdoving. Dit doet de anesthesist. U heeft voor uw opname een telefonische afspraak met de anesthesist en krijgt dan informatie over de narcose. 

Schildwachtklieronderzoek

Als u een schildwachtklieronderzoek krijgt, gaat u de dag voor operatie naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde 

Opname

Twee dagen voor uw operatie wordt u gebeld door het OLVG West. U hoort dan hoe laat u zich kunt melden op de dag van de operatie. 

Melden

U meldt zich op de afgesproken dag en tijd in OLVG West op de Dagbehandeling, B3, route 31. De verpleegkundige neemt een vragenlijst met u door. De arts zet met een stift een pijl op de borst die geopereerd wordt. U krijgt operatiekleding aan en gaat op bed liggen.

Naar de operatiekamer

Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u met bed naar de operatiekamer. U mag geen sieraden dragen. Kunstgebit, gehoorapparaat en contactlenzen moeten uit. Details van sieraden, kunstgebit etc staat niet in borstamputatie en okselkier verwijderen

De operatie

Voor de operatie gaat u onder narcose. U merkt daardoor niks van de operatie. De chirurg verwijdert de tumor in uw borst, de schildwachtklier of eventueel meerdere okselklieren. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Na de operatie

U wordt na de operatie door een medewerker naar de uitslaapkamer gebracht. Hier kunt u bijkomen van de narcose.

Naar de verpleegafdeling

Als u helemaal wakker bent en alles goed gaat, brengt de verpleegkundige u terug naar de verpleegafdeling. Hier mag u weer eten en drinken en is bezoek welkom. Het infuus wordt verwijderd als u heeft geplast en niet misselijk bent.

Pijn

De verpleegkundige meet uw bloeddruk een paar keer en vraagt hoeveel pijn u heeft. U geeft uw pijn een cijfer: 0 is geen pijn, 10 is allerergste pijn. Zo weet de verpleegkundige of u extra pijnstillers nodig heeft.

Naar huis

Als u geplast heeft en zich goed voelt, bespreekt de verpleegkundige met u wanneer u naar huis kunt. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen. Voordat u naar huis gaat, bespreekt de verpleegkundige hoe u de wond verzorgt. Als het nodig is krijgt u een recept voor extra pijnstilling mee. Deze medicijnen krijgt u mee. Uw casemanager belt u een paar dagen na de operatie om te horen hoe het met u gaat.

Pijnstillers nemen

U mag bij pijn 3x per dag 2 tabletten paracetamol. Het is belangrijk om de paracetamol op vaste tijden te slikken. Heeft u nog steeds pijn? Dan kunt u daarnaast 2x per dag Naproxen 500 mg innemen, eventueel met een maagbeschermer. 

Douchen

U mag 1 dag na de operatie weer douchen. Verwijder voor het douchen het verband. Een nieuw verband is niet nodig, behalve als er nog vocht uit de wond komt. Gebruik dan geen pleister maar leg een los gaasje in uw beha en plak hier eventueel een huidvriendelijke (papieren) pleister op. 

Resultaat na de operatie

Hoe uw borst er na de operatie uitziet hangt af van de plaats en grootte van de tumor, en hoe groot uw borst zelf is. De vorm van de borst kan door de operatie veranderen. Niet alle veranderingen zijn blijvend. Uiteindelijk kunt u pas na 6 tot 12 maanden zeggen hoe uw borst eruit zal zien.  Uw casemanager kan informatie geven over een eventuele uitwendige prothese.

Stevige bh

Draag na deze operatie een stevige beha zonder beugels, zoals een sportbeha. U kunt deze ook ’s nachts dragen om de borst te ondersteunen.

Bewegen en tillen

Gebruik de arm aan de geopereerde kant de eerste week zo min mogelijk. Daarna mag u de arm steeds meer gebruiken, zolang het geen pijn doet. Bouw dit dus langzaam op. Bewegen is belangrijk om goed te herstellen. Bekijk armoefeningen hiervoor in OLVG-folder ‘Armoefeningen bij borstkanker’. Twijfelt u over wat u wel en niet mag doen? Neem dan contact op met de casemanager.

Uitslag

U krijgt binnen 2 weken een afspraak met de chirurg in het ziekenhuis voor de uitslag en een week erna een aparte afspraak bij de casemanager. 

Litteken

We kunnen niet voorspellen hoe het litteken eruit gaat zien. Doe er geen crème op, zolang de wond niet genezen is. Als de wond goed genezen is, kunt u het litteken en omliggende huid insmeren met een neutrale, ongeparfumeerde vitamine-E-crème. Overleg met uw casemanager welke littekencrèmes u het beste kunt gebruiken.

Contact opnemen

Neem contact op met uw casemanager bij:

 • een nabloeding of seroom heeft. Seroom is een vochtophoping dat ontstaat bij het litteken. U herkent dit aan een gezwollen, pijnlijke oksel, en een huid die strak staat.
 • wondontsteking. Dit herkent u aan roodheid, zwelling, warmte of pus bij de wond. Ook kunt u koorts hebben.
 • als de randjes van de wond omhoog gaan staan.

Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van het BovenIJ ziekenhuis. 

Praktische informatie

 • Telefoonnummer 020–634 6517
 • Route 22

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven