Schildwachtklieronderzoek

Waarom onderzoek en verwijderen van de schildwachtklier

Als er uitzaaiingen zijn van borstkanker, begint dat bijna altijd in de schildwachtklier, een lymfeklier in de oksel. Tijdens de operatie aan de borst verwijderen we daarom meestal ook de schildwachtklier voor onderzoek op eventuele uitzaaiingen.

Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde

Een dag voor de operatie krijgt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een injectie met radioactieve vloeistof in de tumor in de borst. De radioactieve stof is nodig om de lymfklieren zichtbaar te maken met behulp van een gammacamera. 

Wanneer de arts de tumor niet kan voelen, krijgt u dit onderzoek mogelijk op de afdeling Radiologie. Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn.

Na het onderzoek

U hoeft zich geen zorgen te maken over de straling van deze stof, de straling is zeer gering. 

De stof veroorzaakt geen allergische reactie en verdwijnt vanzelf binnen 24 uur uit uw lichaam. Wel raden we u aan om na het onderzoek extra te drinken zodat de radioactieve stof minder stralingsbelasting op de blaas veroorzaakt.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie aan uw borst spuiten we een blauwe kleurstof in bij de tepel. De kleurstof gaat via de lymfebaan naar de eerste okselklier, schildwachtklier genaamd. De schildwachtklier sporen we op met speciale meetapparatuur (geigerteller). Door de kleurstof is de schildwachtklier blauw geworden. 

De chirurg verwijdert de schildwachtklier en de patholoog kijkt of er kwaadaardige cellen in zitten. 

Na de operatie 

Door de injectie met kleurstof in de borst heeft de urine na de operatie een blauw/groene kleur. Ook de ontlasting kan anders van kleur zijn en eventueel ook het braaksel. Ook heeft u een blauwgrijze gloed in uw hals. Dit kan geen kwaad en is na 24 uur weer normaal.

Na het verwijderen van de schildwachtklier is er een kleine kans op lymfoedeem (<5%). Ook kan er een doof gevoel ontstaan in de oksel, uitstralend naar de binnenkant van de bovenarm. Dit herstelt na verloop van tijd.

Onderzoek door de patholoog

Al het weefsel dat de chirurg wegneemt, wordt onderzocht door de patholoog. Na onderzoek van de patholoog volgt een definitieve diagnose. Dit onderzoek duurt 10 werkdagen.

Op basis van de uitslag en na overleg in een multidisciplinair team, besluiten chirurg, radiotherapeut en internist-oncoloog welke aanvullende behandeling in uw geval het beste is. Dat kan zijn bestraling op de oksel of verwijderen van de okselklieren. Ook kan het zijn dat er geen behandeling van de oksel nodig is.

Vragen?

U kunt ons gewoon bellen 

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op of kijk op www.bovenij.nl. Heeft u vragen over de vergoeding of betaling? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of kijk op www.bovenij.nl bij Patiënt – kosten en verzekering.

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven