Afwijking aan de borst: borstonderzoek bij radiologie

Wanneer u een klacht heeft aan uw borst, bijvoorbeeld pijn, zwelling of vochtafscheiding uit de tepel, kan uw huisarts u doorverwijzen naar het BovenIJ voor verder onderzoek. Ook kan het zijn dat bij het Bevolkingsonderzoek op borstkanker bij u iets gevonden is wat onderzocht moet worden. Voor borstonderzoek in het Bovenij heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. U gaat eerst naar de afdeling Radiologie voor een mammografie.

Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. ’Mamma’ is het Latijnse woord voor borst. Een mammografie duurt ongeveer 10 minuten. Hierbij worden meerdere foto’s van beide borsten gemaakt.

Een plastic plaat, die aan het apparaat vastzit, drukt uw borst plat. Het platdrukken van uw borst kan pijnlijk zijn. Vertel het als u pijnlijke borsten heeft zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Als er al eerder een foto is gemaakt, wil de radioloog toch nog een foto maken om deze te vergelijken met de vorige.

Echografie en punctie

Vaak wordt de mammografie aangevuld met een echografisch onderzoek. Hierbij wordt de borst afgebeeld met behulp van geluidsgolven. Zo nodig wordt er weefsel via een naald afgenomen voor onderzoek (punctie). Dit onderzoek duurt tien tot dertig minuten. De punctie wordt soms als onaangenaam ervaren.

Uitslag van de onderzoeken

De radioloog kijkt direct naar de beelden van de mammografie en echografie. Vaak hoort u gelijk de uitslag. Als er geen verdachte afwijkingen zijn, vertelt de radioloog dit meteen. De radioloog stuurt de uitslag van de mammografie en de echografie naar uw huisarts. Uw huisarts bespreekt de uitslag met u.

Als u een punctie heeft gehad, krijgt u aansluitend een afspraak op de mammapoli bij de mammacareverpleegkundige . Zij zal een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek verrichten. Uw eerste bezoek aan het ziekenhuis voor onderzoek van de borsten kan daarom enkele uren in beslag nemen.

Uitslag onderzoek en behandeling

De uitslagen van de meeste onderzoeken zijn na drie tot vier werkdagen bekend, hiervoor krijgt u een afspraak mee. De uitslag en de eventuele behandeling worden besproken in het team. Daarna bespreken de chirurg en de mammacare verpleegkundige alles uitvoerig met u. Als er een operatie nodig is, zal de mammacare verpleegkundige u hierin verder begeleiden en u de nodige informatie geven. Als er bij u geen kwaadaardige afwijkingen zijn gevonden zal de chirurg u terug verwijzen naar uw huisarts.

Nuttige websites

Contactinformatie afdelingen

Mammapolikliniek

Telefoonnummer 020-634 6517
Route 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven