Mammapoli

De mammapoli is een polikliniek gespecialiseerd in borstafwijkingen. ’Mamma’ is het Latijnse woord voor borst. Als er naar aanleiding van onderzoeken op de radiologie een biopt gedaan of aanvullend onderzoek nodig is , dan krijgt u een afspraak op de mammapoli.

Het uitgangspunt van de mammapoli is om veilig en snel tot een diagnose te komen en met de eventuele behandeling te beginnen. Omdat ieder mens anders reageert op een ingrijpende gebeurtenis, proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met uw persoonlijke omstandigheden. Duidelijkheid, optimale zorg en één contactpersoon voor al uw vragen. De casemanagers borstkanker zijn u mogelijk tot steun. We adviseren u om iemand mee te nemen die u kan ondersteunen bij de gesprekken en onderzoeken. De mammapoli is onderdeel van de poli Chirurgie.

Het mammateam

Drie Amsterdamse ziekenhuizen bundelen hun krachten en werken samen in het Oncologisch Centrum Amsterdam: het BovenIJ ziekenhuis, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, OLVG Oost en OLVG West. De mammapolikliniek is hier onderdeel van. Dankzij onze samenwerking kunnen wij u snelle, efficiënte en goede medische zorg bieden.

De uitvoering van de onderzoeken en eventuele behandeling is in handen van een mammateam dat uw situatie bespreekt en in de gaten houdt. In het mammateam werken verschillende disciplines samen waaronder: een mammachirurg, een casemanager borstkanker/mammacare verpleegkundige, een internist/oncoloog, een radioloog, een plastische chirurg, de patholoog anatoom (de arts die het tumor/borst/lymfklier weefsel onderzoekt in een laboratorium), een radiotherapeut.

De chirurgen werken samen in gespecialiseerde teams. De operatie van patiënten uit het BovenIJ ziekenhuis vindt plaats in OLVG West, in principe door de eigen BovenIJ-chirurg. Voor persoonlijke begeleiding door de specialist en de casemanager borstkanker kunt u gewoon terecht in het BovenIJ ziekenhuis.

Elke dinsdag en donderdag worden alle borstkankerpatiënten in het mammateam besproken. Tijdens dit overleg wordt voor u de juiste behandeling vastgesteld en soms bijgesteld. Dit laatste betekent dat de behandeling die met u besproken is, kan veranderen. Als dit zo is dan wordt dit uiteraard met u besproken.

Wat is een mammacare verpleegkundige?

Een mammacare verpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor patiënten die de diagnose borstkanker hebben gekregen. Zij is verantwoordelijk voor de directe verpleegkundige zorg, informatie, begeleiding en ondersteuning van de patiënt en haar naaste familieleden. Als uw behandelend arts een operatie heeft geadviseerd, zal de mammacare verpleegkundige nogmaals het behandelplan met u bespreken. Zij informeert u over de operatie en de gang van zaken gedurende uw opname in het ziekenhuis. Tijdens uw komende bezoeken aan het ziekenhuis zult u haar vaker treffen, maar u kunt ook zelf een beroep op haar doen als u vragen heeft. De mammacare verpleegkundige is uw aanspreekpunt en heeft zo ook de functie van casemanager borstkanker. Zij is maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar.

Voor meer informatie over de Mammapoli en borstonderzoeken verwijzen we u graag door naar de pagina over afwijkingen aan de borst.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, belt u dan tijdens kantooruren naar de assistente van de polikliniek Chirurgie of de mammacare verpleegkundige / casemanager borstkanker.

Contactinformatie afdelingen

Mammapolikliniek

Telefoonnummer 020-634 6231
Route 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven