onderzoek

Borstkanker onderzoek

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Borstkanker onderzoek
In het BovenIJ ziekenhuis gebruiken we verschillende onderzoeken om erachter te komen of u borstkanker heeft.

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. We maken een mammografie om afwijkingen in de borst op te sporen. Bij dit onderzoek wordt uw borst tussen twee platen gelegd. Vervolgens wordt uw borst stevig platgedrukt. Dit kan onprettig of zelfs pijnlijk zijn. Toch is dit nodig om van de hele borst een goede foto te maken. Tijdens het fotograferen blijft u stilzitten of –staan. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. 

Echografie

Bent u jonger dan 30 jaar? Dan ziet uw borstweefsel er anders uit en maken we liever een echografie dan een mammografie om afwijkingen te ontdekken. Ook maken we een echografie als we een deel van de borst beter willen bekijken. Met de echografie kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor. Bij een echografie maken we beelden van weefsels en organen door middel van geluidsgolven. Tijdens dit onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. U krijgt gel op de huid, waarna we met een apparaatje over de huid bewegen. Dit doet geen pijn.

Cytologische punctie

Zijn er op de mammografie of echografie afwijkingen in de borst te zien? Dan kunnen we dit verder onderzoeken met een cytologische punctie. Bij een cytologische punctie prikt de arts met een dunne, holle naald in de afwijking om er een aantal cellen uit te zuigen. Hierna worden de cellen onder de microscoop bekeken. Met dit onderzoek zien we of de afwijking goedaardig of kwaadaardig is. Een cytologische punctie is vergelijkbaar met bloedprikken. Een verdoving is daarom niet nodig.

Histologische biopsie

Als het niet lukt om met de afwijking te onderzoeken met een cytologische punctie, dan kunnen we een histologische biopsie doen. Hierbij prikken we met een dikkere naald in de afwijking. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving. De arts maakt dan een klein sneetje in de huid. Daarna halen we met een dikke holle naald een stukje uit uw borst. Dit stukje wordt met de microscoop onderzocht. 

Stereotactische biopsie 

Als uw arts een verdachte afwijking niet goed kan zien met de andere onderzoeken, dan is het nodig om een stukje borst te nemen met behulp van röntgenapparaat. Zo kunnen we nauwkeurig de juiste plek bepalen. Dit noemen we een stereotactisch biopt en gebeurt onder plaatselijke verdoving. U gaat op de onderzoeksstoel zitten. De arts zoekt met het röntgenapparaat de afwijking in uw borst en zet uw borst vervolgens stevig vast. Daarna en brengen we een computergestuurde holle naald in uw borst, die een klein stukje uit de afwijking haalt. Hiervoor krijgt u een plaatselijke verdoving. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. 

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6517
  • Route 22

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven